Bővítette az EU a terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló szankciós jegyzékét

Terrorizmus, 2024.03.25

A terrorizmus elleni küzdelem jegyében az Európai Unió Tanácsa úgy határozott hétfőn, hogy uniós szankciós listára vesz egy személyt és egy szervezetet, akik az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezetekkel állnak kapcsolatban, és a Száhel-övezetben, különösen Mali középső részén, Nigerben és Burkina Fasóban tevékenykednek.

A brüsszeli közlemény szerint a terrorszervezetek tagjait, valamint a velük összeköttetésben álló természetes vagy jogi személyeket és szervezeteket felsoroló jegyzékbe felvett Mohamed Ibrahim as-Safai asz-Szálem, más néven Abu asz-Szahravi az Iszlám Állam - Száhel Tartomány (ISSP) nevű csoport vezetője. A jegyzékbe vett mali fegyveres csoport, a Katiba Macina pedig úgy az Iszlám Állam, mint az al-Kaida terrorszervezetkehez köthető - tájékoztattak az írásbeli eljárás útján született döntés indokáról.

A listán szereplőket sújtó korlátozások között pénzeszközök és egyéb pénzügyi eszközök befagyasztásával kapcsolatos intézkedések, valamint a büntetőügyekben folytatott rendőrségi és igazságügyi együttműködéssel kapcsolatos intézkedések szerepelnek. Az érintettek rendelkezésére sem közvetlenül, sem közvetett módon nem bocsátható semmilyen technikai vagy pénzeszköz, pénzügyi eszköz vagy gazdasági forrás. Tilos számukra olyan szolgáltatást nyújtani, amely katonai tevékenységekhez vagy fegyverek és hadianyag rendelkezésre bocsátásához, gyártásához, karbantartásához és használatához kapcsolódik.

A jegyzékbe vétel kritériumai között az al-Kaida vagy az Iszlám Állam által elkövetett terrorcselekmény végrehajtásában való részvétel vagy ilyen jellegű cselekmény megkísérlése, illetve elősegítése szerepel. Jegyzékbe kerülhetnek azok is, akik tagokat toboroznak, fegyvereket és hozzájuk kapcsolódó hadianyagot szolgáltatnak, adnak el vagy adnak át a terrorszervezeteknek vagy azok bármely sejtjének, fiókszervezetének, illetve az említettekből kivált bármely csoportnak vagy utódszervezetnek.

A listán jelenleg tizenöt ember és hat szervezet szerepel.

Az EU 2016 szeptembere óta alkalmazhat autonóm módon szankciókat az Iszlám Állammal és az al-Kaidával, valamint a velük összeköttetésben álló vagy őket támogató emberekkel és szervezetekkel szemben. Azelőtt csak olyan személyekkel és szervezetekkel szemben lehetett szankciókat alkalmazni, akiket, illetve amelyeket az ENSZ vagy valamely önállóan eljáró uniós tagállam jegyzékbe vett.

A hétfői határozat megerősíti az Európai Unió eltökéltségét az al-Kaida, az Iszlám Állam, valamint regionális szervezeteik által jelentett folyamatos terrorfenyegetéssel szemben. Az EU továbbra is "elkötelezett amellett, hogy fellépjen mindazok ellen, akik terrortámadások tervezésével, finanszírozásával és végrehajtásával, valamint a terrorista propaganda globális terjesztésével veszélyeztetik a nemzetközi békét és biztonságot" - tette hozzá közleményében az uniós külügyi tanács.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!