Europol: terrorizmus támogatásának gyanújával őrizetbe vettek egy embert Spanyolországban

Terrorizmus, 2020.06.11

A spanyol hatóságok előállítottak egy férfit Madridban, aki a gyanú szerint pénzeket juttatott az Iszlám Állam terrorszervezetnek Szíriába, ezzel támogatva a külföldi harcosok visszatérését Európába - közölte az Európai Unió rendőri együttműködési szervezete csütörtökön.

Az Europol tájékoztatása szerint a férfi a Hawala nevű nem hivatalos átutalási rendszeren keresztül juttatta el támogatók pénzeit a dzsihadista szervezet szíriai vezetőinek, illetve más országokban lévő harcosainak.

A madridi házkutatás során egy gépjárművet lefoglaltak, amelyben a rendőrök olyan anyagokat találtak, amelyek segítik a nyomozást.

A spanyol hatóságok az Europol közreműködésével alig egy hete állítottak elő egy fiatalt, aki gyanújuk szerint dzsihadista propagandát terjesztett az interneten. A gyanúsított online felületeken dicsőítette az Iszlám Államot. Közvetlen kapcsolatban volt a terrorszervezet egyes tagjaival. Ő maga is radikalizálódott és azonosult a milícia szellemiségével.

Az Iszlám Állam szunnita dzsihadista terrorszervezet működési területe elsősorban Irak nyugati részére és Szíria keleti részére koncentrálódik.

A világ több országából, köztük számos európai országból csatlakoztak hozzá. A terrorszervezet európai születésű tagjai közül már legalább 1500-an tértek vissza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!