Illegális bevándorlás - Migránsoknak munkavállalói vízumot szerző embercsempészbandát számoltak fel Romániában

Terrorizmus, 2023.09.26

Távol-keleti migránsok számára hamis iratok alapján román munkavállalói vízumot szerző, a Romániába érkezett bevándorlókat Nyugat-Európa felé útnak indító embercsempész-hálózatot számoltak fel Romániában - közölte kedden a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A vádhatóság a dél-romániai Prahova és Ialomita megyében négy helyszínen végzett kedden házkutatásokat, és 14 gyanúsítottat állított elő, akik a vádhatóság szerint - fizetség ellenében - 2785 indiai, pakisztáni, bangladesi, nepáli és Srí Lanka-i állampolgár Romániába történő beutazását segítették elő hamis iratok alapján kiállított munkavállalói vízum beszerzésével.

A Romániába legálisan érkezett külföldiekkel nem kötöttek munkaszerződést, csak ideiglenes szállást biztosítottak nekik, amíg megszervezték nyugati országokba történő illegális továbbutazásukat.

A DIICOT közleménye szerint a bűnszövetkezetet a román bevándorlási hivatal (IGI) egyik "különleges jogállású", immár tartalékos köztisztviselője is segítette: különböző pénzösszegek fejében megkönnyítette a munkavállalói vízumok beszerzését, és gondja volt arra, hogy ezek soron kívüli kiállítása során a hatóság ne végezzen alapos ellenőrzést.

A krónikus munkaerőhiánnyal küzdő Románia az utóbbi tíz évben több mint háromszázezer, az Európai Unión kívülről érkező munkavállaló befogadását engedélyezte, többségük azonban csak kiskapunak tekinti a román munkavállalási vízumot, és megpróbál Magyarországon keresztül illegálisan Nyugat-Európába szökni. Hivatalos adatok szerint idén szeptember elsején 118 084, EU-n kívülről érkező külföldinek volt érvényes munkaszerződése Romániában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!