Illegális bevándorlás - Elrendelték a terrorizmus finanszírozásával gyanúsított pár előzetesét

Terrorizmus, 2018.03.09

A Szegedi Járásbíróság Nyomozási bírája 30 napra elrendelte az előzetes letartóztatását annak a férfinak és nőnek, akiket terrorizmus finanszírozásának bűntettével gyanúsítanak - közölte a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője pénteken.

Illegális bevándorlás - Elrendelték a terrorizmus finanszírozásával gyanúsított pár előzetes letartóztatását Szanka Ferenc újságíróknak elmondta, a megalapozott gyanú szerint a férfi és a nő 2009-ben, illetve 2010-ben önkéntesen csatlakoztak egy csoporthoz, amely a nemzetközi szerződések és egyezmények szerint terrorista szervezetnek minősül. A gyanú szerint a terrorista szervezet tagjaként mindketten 2010 és 2014 között a szervezet érdekében Irakban logisztikai tevékenységet végeztek, katonai kiképzésben részesültek és a terrorszervezet tevékenységét más módon is támogatták.

Gyanúsítottak a röszkei tranzitzónában nyújtottak be menedékkérelmet, amelyet a hatóságok elutasítottak.

A terrorizmus finanszírozásának bűntette miatt indult eljárást - mivel a feltételezett elkövetők nem magyar állampolgárok, valamint a bűncselekmény nem Magyarország területén történt - a legfőbb ügyész rendelte el.

A gyanúsítottak személyi körülményeire, személyazonosságuk tisztázatlanságára és az általuk eddig közölt adatok ellentmondásosságára, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének, elrejtőznének. Ezért a bíróság az ügyészi indítvánnyal egyezően szükségesnek látta velük szemben a kényszerintézkedés elrendelését - közölte a csoportvezető ügyész.

Az ügyész arról - a nyomozás érdekeire hivatkozva - nem kívánt nyilatkozni, milyen nemzetközi együttműködés keretében sikerült azonosítani a gyanúsítottakat és melyik szervezet tagjai voltak.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója korábban elmondta, a két külföldi szabályos menedékkérelmet nyújtott be, várták annak elbírálását, aközben azonosították őket. A Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársai a röszkei tranzitzónából szerdán állította elő a gyanúsítottakat, ellenük a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) folytatja a nyomozást.
(MTI)

Galériánk

Illegális bevándorlás - Elrendelték a terrorizmus finanszírozásával gyanúsított pár előzetes letartóztatását Illegális bevándorlás - Elrendelték a terrorizmus finanszírozásával gyanúsított pár előzetes letartóztatását
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!