Illegális bevándorlás - leginkább a terrorizmustól tartanak a cseh állampolgárok

Terrorizmus, 2017.02.12

Leginkább a terrorizmustól, a migrációtól és a betegségektől tartanak a cseh állampolgárok - derült ki a CVVM közvélemény-kutató intézet decemberi országos felmérésből, amelynek eredményét vasárnap hozták nyilvánosságra Prágában.

A Novinky.cz hírportálon közölt eredményekből kitűnik, hogy a felmérésben résztvevők 58 százaléka tart valamitől, aggódik a jövő miatt, míg 42 százalék nem lát problémákat a közeljövőben.

Ami a jövőbeni konkrét veszélyeket illeti az emberek 71 százaléka a terrorizmust nevezte meg a legfőbb veszélynek, amelytől tart. A menekültektől a megkérdezettek 63 százaléka fél, míg a szervezett nemzetközi bűnözéstől 60 százalék. Csak e problémák után jelenik meg személyes aggodalom, a betegségtől való félelem, amelyet a cseh állampolgárok mintegy fele említett jövőbeni reális veszélynek.

Általában elmondható, hogy a jövőtől való félelem az utóbbi években mérséklődik. Tavaly ez a mutató 60 százalék volt. A jövő miatt aggódók jelenlegi 58 százaléka a 2010-es állapotoknak felel meg - jegyezte meg a CVVM. A kutató-intézet elemzése szerint az aggodalom inkább a nőkre és az idősebb emberekre jellemző, míg a cseh férfiak és a fiatalabb generációk többnyire inkább pozitívan és biztatóan látják a jövőt. A szociológusok úgy vélik, hogy ez elsősorban az ország politikai és gazdasági stabilitásának az eredménye, illetve annak, hogy az elmúlt két év bevándorlási hullámai és migrációs problémái eddig elkerülték Csehországot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!