Iszlám Állam - Kilenc feltételezett terrorista ellen emeltek vádat Koszovóban

Terrorizmus, 2017.06.14

Vádat emeltek kilenc koszovói állampolgár ellen szerdán Pristinában, mert tavaly novemberben terrortámadást terveztek az Albánia-Izrael labdarúgó-mérkőzés idejére - számolt be róla a honlapján a Koha Ditore című koszovói napilap.

A hatóságok a támadást megakadályozták, miután 19 feltételezett terroristát elfogtak, akiket azzal gyanúsítottak, hogy közük lehet az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezethez, valamint nemcsak Albániában, hanem Koszovóban is terrortámadásokat terveztek. A 19 gyanúsított közül szerdán kilenc ellen emeltek vádat.

A feltételezések szerint a férfiak helyi és nemzetközi intézmények ellen is támadásokat tervezett Koszovóban.

A pristinai ügyészség szerint a vádlottak némelyike kapcsolatban állt az IÁ egyik vezetőjével, a "balkáni mészárosként" és "kacaniki hentesként" is ismert, koszovói származású Lavdrim Muhaxherivel, akit helyi értesülések szerint a múlt héten öltek meg Szíriában. Emellett a vádlottak Muhaxheritől kapták parancsaikat, terveik között pedig a balkáni ország destabilizációja, valamint az IÁ balkáni területének kialakítása is szerepelt - közölte az ügyészség.

A pristinai belügyminisztérium adatai szerint mintegy 300 koszovói csatlakozott a korábbi években a szíriai és az iraki harcokhoz, a harctereken pedig mintegy 50 koszovói vesztette életét. Az 1,8 milliós Koszovó lakosságának több mint 95 százaléka iszlám vallású, szélsőségek azonban csak kis számban vannak jelen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!