Kijev üdvözölte, hogy a Nemzetközi Bíróság illetékesnek nyilvánította magát a Krímre és a Donyec-medencei válságra vonatkozó jogvitában

Terrorizmus, 2019.11.08

Oroszországnak a történelem során először bíróság előtt kell felelnie az emberi jogok és a nemzetközi normák megsértéséért - kommentálta Olena Zerkal ukrán külügyminiszter-helyettes pénteki sajtótájékoztatóján az ENSZ Nemzetközi Bíróságának aznap született határozatát, amelyben a testület kimondta, hogy joghatóságába tartozik kivizsgálni Ukrajna kereseteit, amelyeket Oroszországgal szemben a faji megkülönböztetés, valamint a terrorizmus finanszírozását tiltó nemzetközi egyezmények megsértése címén nyújtott be.

A határozattal a hágai székhelyű ENSZ-testület mindkét témában az ukrán félnek adott igazat. Elutasította Oroszország követelését arra vonatkozóan, hogy zárja le az ügyet, mert a terrorizmus finanszírozását tiltó nemzetközi egyezmény nem vonatkoztatható a Donyec-medencei szakadár fegyveresek támogatására. Ugyancsak a joghatóságába tartozónak ítélte a bíróság a faji megkülönböztetés minden formáját tiltó nemzetközi egyezmény megsértésének kivizsgálását. Az erről szóló keresetet Ukrajna az elcsatolt Krím félszigeten élő krími tatárokkal és ukrán nemzetiségűekkel szembeni bánásmód miatt nyújtotta be Oroszországgal szemben.

Olena Zerkal szavai szerint a Nemzetközi Bíróság döntése megmutatta, hogy minden országnak, nagyságától vagy az ENSZ Biztonsági Tanácsában betöltött szerepétől függetlenül felelnie kell a nemzetközi jog megsértéséért.

Hangsúlyozta, hogy az oroszoknak először kell magyarázatot adniuk nemzetközi bíróságon arról, miként szállítottak fegyvereket Ukrajnába, beleértve azt a légvédelmi rendszert, amellyel lelőtték a malajziai utasszállító repülőgépet.

"Nagyon örülünk, hogy a bíróság helyt adott Ukrajna minden kérésének. (...) A történelem során először Oroszország felelni fog az emberi jogok és a nemzetközi jog megsértéséért. A bíróságon minden tényre és minden vádunkra válaszolni fognak, beleértve az MH17-es járatot. Mind a bíróság, mind a nemzetközi közösség hozzáférhet minden anyaghoz" - emelte ki a miniszterhelyettes.

A Malaysian Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállító repülőgépét 2014 nyarán lőtték le a háború sújtotta Kelet-Ukrajna felett, a fedélzeten lévő mind a 298 utas meghalt, köztük 196 holland állampolgár. A tragédia körülményeit vizsgáló - holland vezetésű - nemzetközi nyomozócsoport szerint Oroszországból származó BUK-típusú légvédelmi rakéta találta el a Boeinget. Oroszország viszont váltig tagadja, hogy bármi köze lenne a katasztrófához.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!