Krasznogorszki merénylet - A terrorellenes együttműködésről tárgyalt az orosz és a tádzsik elnök

Terrorizmus, 2024.05.03

A terrorfenyegetettség elleni küzdelemben és a migráció szférájában való együttműködésről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök és Emomali Rahmon tádzsik elnök - közölte pénteken a Kreml sajtószolgálata.

A moszkvai tájékoztatás szerint az eszmecsere gyakorlati és konstruktív légkörben zajlott, és a felek megállapodtak, hogy javítják az együttműködés mechanizmusait az érintett minisztériumok és szolgálatok vonalán.

A Kreml szerint az elnökök kifejezték meggyőződésüket, miszerint közös összefogással vissza fogják tudni szorítani "bizonyos erőknek" a közelmúltban aktivizálódott, arra irányuló kísérleteit, hogy mesterségesen kiélezzék a helyzetet az Oroszországba - más országok mellett Tádzsikisztánból érkező - migráns munkavállalók körül. Hangsúlyozták, hogy ezek a törekvések nem lesznek képesek ártani a két ország népei közötti, az idők során bizonyított, testvéri kapcsolatoknak.

A Dusanbéban kiadott közlemény emellett arra is kitért, hogy a két vezető megállapodott leendő találkozóinak menetrendjéről. Putyin meghívta Rahmont, hogy vegyen részt a győzelem napja alkalmából Moszkvában tervezett eseményeken a Független Államok Közösségét alkotó országok államfőinek informális találkozóján.

Az RBK című lap emlékeztetett rá, hogy Putyin április elején kijelentette: Oroszországnak meg kell újítania a migrációs politikával kapcsolatos megközelítéseit, beleértve azt, hogy megszigorítja az orosz igazolványok kiadásának ellenőrzését az Ukrajnától tavaly elcsatolt négy régióban. Az államfő az illegális migrációt az olyan terrortámadások "táptalajának" nevezte, mint amilyen a krasznogorszki Crocus City Hall kulturális központjában történt.

Az elnök hangsúlyozta annak fontosságát, hogy Oroszországban kialakítsák a biometrikus adatok korszerű digitális adatbázisát, mert a jelenlegi "elégtelenül" működik, és nem teszi lehetővé, hogy elejét vegyék az illegális migráció kockázatainak, valamint a visszaeső bűnelkövetésnek.

A Moszkvával határos Krasznogorszkban lévő Crocus City Hallban március 22-én este követték el a modern Oroszország történetének egyik legnagyobb terrortámadását. A merénylettel kapcsolatban, amelyben 145 ember vesztette életét és több mint 550-en megsebesültek, eddig 12 embert tartóztattak le, köztük a négy elkövetőt, akik mind tádzsik állampolgárok.

Tádzsikisztán külügyminisztériuma április végén bekérette Szemjon Grigorjev orosz nagykövetet, és tiltakozó jegyzéket adott át neki az Oroszországban a tádzsikokkal szembeni "hangsúlyozottan negatív hozzáállás tömeges esetei" miatt. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tádzsik hivatali partnerével, Szirodzsiddin Muhriddinnel kedden folytatott megbeszélésén azt mondta, hogy az Oroszországba belépő külföldi állampolgárok alapos ellenőrzése ideiglenes intézkedés, amelyet a krasznogorszki terrortámadás után vezettek be, és nem irányul konkrét nemzet vagy vallás képviselői ellen.

A Crocus City Hallban elkövetett terrortámadást követő ellenőrzések nyomán a kirgiz és a tádzsik hatóságok azt javasolták állampolgáraiknak, hogy tartózkodjanak az Oroszországba való utazástól, a kazah állampolgároknak pedig azt tanácsolták, hogy az ellenőrzésekre felkészülve tartsák maguknál okmányaikat - emlékeztetett az RBK.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!