Krasznogorszki merénylet - Putyin: az elkövetők el fogják nyerni büntetésüket

Terrorizmus, 2024.03.23

A Crocus City Hall kulturális központban elkövetett bűncselekmény minden elkövetője, szervezője és megrendelője el fogja nyerni büntetését - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton sugárzott televíziós üzenetében.

"Azonosítunk és meg fogunk büntetni mindenkit, aki a terroristák háta mögött áll, aki előkészítette ezt az atrocitást. Ez Oroszországra, népünkre mért csapás" - mondta Putyin.

Úgy fogalmazott, a terroristákra megtorlás és feledés vár. Megerősítette, hogy a támadás mind a négy közvetlen elkövetőjét elfogták, miután megpróbáltak Ukrajna felé elmenekülni, ahol az előzetes adatok szerint "ablakot" készítettek elő számukra az államhatár átlépésére. Az őrizetbe vettek számát 11-ben nevezte meg.

Az elnök vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdetett. Részvétét fejezte ki minden orosznak a "véres, barbár, terrorista cselekmény" kapcsán, köztük mindazoknak, akik hozzátartozóikat és barátaikat veszítették el. Elmondta, hogy többtucatnyi áldozat, köztük gyerekek életéért küzdenek az orvosok, akiknek a mentőkkel és mindazokkal együtt köszönetet mondott, akik részt vettek a mentésben. Segítséget ígért a terrortámadás minden sebesültjének.

Közölte, hogy Oroszország minden régiójában "különleges intézkedéseket vezettek be", "megakadályozandó, hogy a mészárlás mögött álló személyek újabb bűncselekményt kövessenek el". Putyin szerint a Crocus City Hall elleni támadás nem csupán egy jól megtervezett terrortámadás volt, hanem békés, védtelen orosz emberek elleni "előkészített és szervezett tömeggyilkosság", ahhoz fogható, amit a nácik követtek el a maguk idején.

Az elnök nemzeti összefogásra és egységre szólított fel, és kifejezte Oroszország készségét az együttműködésre "minden olyan állammal, amely őszintén osztozik fájdalmában, a közös ellenség elleni harcban".

Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) közölte, hogy a helyszíni romeltakarítás során újabb holttesteket találtak, így a péntek esti terrortámadás halálos áldozatainak száma 133-ra emelkedett.

Az orosz belügyminisztérium közlése szerint az összes őrizetbe vett gyanúsított külföldi állampolgár.

Leonyid Szluckij, az orosz parlamenti alsóház külügyi bizottságának elnöke szombati Telegram-bejegyzésében azt állította, hogy az "ukrán nyom" egyre világosabbá és nyilvánvalóbbá válik a terrortámadás kivizsgálása során. A politikus szerint Moszkvának minden oka megvan azt feltételezni, hogy a terroristákat "a kijevi junta bérelte fel".

Vlagyimir Vasziljev, az Egységes Oroszország kormánypárt frakcióvezetője kilátásba helyezte a Rosszija 24 hírcsatornának, hogy a halálbüntetés témáját a párt mélyen át fogja gondolni, és olyan döntést fog hozni, amely megfelel a társadalom elvárásainak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!