TV műsor

M1: virtuális kerítések védhetik a svéd városokat a terrortámadásoktól

Terrorizmus, 2017.11.04

Virtuális kerítések védhetik a svéd városokat a terrortámadásoktól, a fejlesztést elsőként Stockholmban próbálhatják ki - jelentette az M1 aktuális csatorna tudósítója a finn fővárosból, Helsinkiből.

Közölte, hogy Észak-Európa nagyvárosaiban régóta folyik a vita a belvárosi forgalom ellenőrzéséről. A korlátozó védelmi rendszereket korábban a svéd kormányfő is elvetette, most azonban Stockholm egyes részeiben mégis alkalmazhatnak ilyen technológiát - tette hozzá.

A tudósító kifejtette, hogy a virtuális kerítés (geofancing) behatárolt területeken ellenőrzi a gyalogos és gépjármű-forgalmat, szükség esetén lassíthatja vagy le is állíthatja azt. A teherautók sofőrmentessé tételével a gázolásos támadások is kivédhetőek lennének, hiszen - mint mondta - így lopott járműveket sem használhatnának föl a merénylők.

Az új technológiát nagyobb területeken még soha nem próbálták ki: az áprilisi merénylet miatt - amelyben egy üzbég menedékkérő öt embert ölt meg tehergépkocsijával egy stockholmi üzletsoron - csak fizikai akadályokat létesítettek a skandináv ország néhány városában - közölte a tudósító. Hozzátette: amennyiben a fejlesztés beválik, Stockholm után más svéd települések is átvehetik.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!