Másodfokon megerősítették egy meghiúsult terrortámadás gyanúsítottjának életfogytiglani büntetését Franciaországban

Terrorizmus, 2021.10.28

Megerősítette  a párizsi különleges esküdtszék csütörtökön annak az algériai informatikus-hallgatónak az életfogytiglani börtönbüntetését, aki 2015. áprilisában a Párizshoz közeli Villejuif településen egy keresztény templom ellen tervezett merényletet.

A vádlott, stresszes állapotára hivatkozva, nem volt hajlandó megjelenni az ítélethirdetésen - közölte Emmanuelle Bessone, a különleges esküdtszék elnöke.

A legsúlyosabb büntetésre ítélt férfi az ítélet szerint leghamarabb 22 év múlva szabadulhat, s mellékbüntetésként a szabadulását követően örökre el kell hagynia Franciaország területét.

A 30 éves Sid-Ahmed Ghlamt terrorista emberölés büntetettében is bűnösnek mondták ki, miután megölt egy nőt egy gépkocsiban, amelyet a merényletekhez akart ellopni tőle.

Ghlam algériai állampolgár, számítástechnikát tanult Franciaországban, s Párizs egyik peremkerületében, Villejuifben akart támadást végrehajtani egy katolikus templomban. A merényletet egy feltehetően Szíriában tartózkodó emberrel együtt tervezték, akivel üzeneteket váltottak.

A vádlott elismerte, hogy 2014 októberében és 2015 februárjában Szíriában találkozott az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőivel.

A radikalizmusa miatt a francia titkosszolgálatok által nyilvántartott férfit 2015. április 19-én vették őrizetbe, miután saját fegyverével véletlenül lábon lőtte önmagát az utcán. A segítségére kiérkező mentők riasztották a rendőrséget, amely a tervezett iszlamista terrortámadásra utaló dokumentumokat és fegyvereket talált a férfi gépkocsijában, majd a lakhelyén. A férfi aznap reggel ölte meg a 32 éves Aurélie Chatelain fitneszedzőt egy gépkocsiban, amelyet a merényletekhez akart ellopni.

A perben a vádlott elismerte, hogy merényletet tervezett, de a gyilkosságot tagadta, s azt állította, véletlenül ölte meg a nőt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!