OGY - Krónika 14. rész (terrorizmus elítélése, World Aquatics, napirend után)

Terrorizmus, 2023.10.24

A parlament lezárta a terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról szóló politikai nyilatkozatra vonatkozó javaslat összevont vitáját, majd megkezdte a World Aquatics Budapestre költözéséről szóló indítvány megtárgyalását. Ezt követően a napirend utáni felszólalásokkal fejezte be munkáját az Országgyűlés kedden este.



Előterjesztő: ne eszkalálódjon a konfliktus!


Az előterjesztők nevében felszólaló Nacsa Lőrinc (KDNP) megköszönte mindenkinek, aki elítélte a terrortámadást és kiállt Izrael mellett.

A politikus fontosnak nevezte, hogy a nyilatkozatot a kormánypártokon túli többséggel fogadják el. A képviselő hozzátette, hogy a nyilatkozat elfogadásával egyértelmű, határozott és szilárd véleményt tudnak küldeni a világnak arról, hogy a magyar parlament mit gondol erről az ügyről.

Nacsa Lőrinc sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Mi Hazánk, a Momentum, a Párbeszéd és az LMP nem szólalt fel a vitában.

A politikus nagyon fontosnak nevezte, hogy a konfliktus ne eszkalálódjon, ne váljon államközivé, a megtámadottak, az áldozatok pedig érezzék az Országgyűlés szolidaritását.


Budapesten lesz a World Aquatics székhelye


Az Egyesült Nemzetek kiváltságairól és mentességeiről szóló nemzetközi egyezményben biztosított kiváltságoknak, mentességeknek és könnyítéseknek a World Aquatics Magyarországon működő intézményeire való kiterjesztéséről szóló javaslat vitájával zárta munkáját a parlament.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára az indítványról elmondta, hogy a cselgáncs és a teqball után a World Aquatics lesz a harmadik nemzetközi sportszövetség, amelyiknek Budapesten lesz a székhelye.

A nemzetközi úszóesemények a világ legnézettebb sporteseményei közé tartoznak - mutatott rá az államtitkár.

Büszkék lehetünk rá, hogy egy ilyen nagy presztízsű szervezet Magyarországot választotta székhelyének - fogalmazott. Minden bizonnyal növekedni fog a hazánkban rendezett nagy nemzetközi sportesemények száma, Magyarország jelentős nemzetközi edzőközponttá fog válni és nőni fog a sportigazgatásban betöltött szerepünk is - sorolta meglátásait.

Menczer Tamás hangsúlyozta, a javaslat megteremti a lehetőséget, hogy a World Aquatics korlátozott mértékben, de hasonló elbírálásban részesüljön, mint a nemzetközi szervezetek. Az indítvány alapján a kormány ugyanabban a támogatásban részesítheti a World Aquatics-ot, mint a Magyarországon székhellyel rendelkező nemzetközi szervezeteket, azaz térítésmentesen biztosíthatja az elhelyezését - tette hozzá.

Illés Boglárka (Fidesz) szerint Magyarország a világ úszó- és vízilabdasportjában meghatározó szerepet tölt be.

Kiemelte: Magyarország jelenleg is két nemzetközi sportszervezet székhelyének ad otthont, sikeresen rendezett vizes világbajnokságot és idén atlétikai világbajnokságot is. A professzionális szervezés, az események eredményes lebonyolítása és a kiváló földrajzi adottságok jó alappal szolgálnak a World Aquatics számára, hogy székhelyüket Magyarországra helyezzék - mondta a nagyobbik kormánypárt vezérszónoka.

Balassa Péter (Jobbik) egyetértett abban, hogy sportdiplomáciai siker a sportszövetség központjának Budapestre helyezése, de szerinte beszélni kell arról is, hogy a megállapodás mivel jár, és milyen feltételekkel épülnek meg a kapcsolódó létesítmények.

A Láng gépgyár egykori területén 2026 végére kialakítandó új komplexum használatát Magyarország 15 éven keresztül térítésmentesen biztosítja - mondta. A javaslatot támogatandónak nevezte, de az építési és fenntartási költségekről kérdezett.

Hollik István (KDNP) pártja támogatásáról biztosította a javaslatot, amelyet azért is fontosnak tart, mert egy üzenet a magyaroknak arról, hogy sportszerető nemzet vagyunk.

A magyar nemzeti identitás részét képezi a sportszeretet, a tehetség és a kitartás, amelyek kellenek a vizes sportokhoz - tette hozzá a nagyobbik kormánypárt vezérszónoka.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára zárszavában jelezte: nagy verseny zajlik minden ilyen nemzetközi sportközpontért.


Napirend után


Varga Szimeon, bolgár nemzetiségi szószóló október 19-ről a Magyar-Bolgár Barátság napjáról emlékezett meg, amelyet idén már nyolcadik alkalommal ünnepeltek meg.

Varju László (DK) választókerületében, Újpesten az önkormányzat által nyugdíjasoknak nyújtott támogatásokról szólt, amely a mindennapi megélhetéshez ad segítséget.

Varga Zoltán (DK) a kormánynak az MTA tudósaival szemben tanúsított ellenséges magatartását kritizálta az akkumulátor-gyárak ügyében.

Földi Judit (DK) arra hívta fel a figyelmet, hogy Székesfehérváron egyre hosszabbak a várólisták, egyre több a be nem töltött praxis az orvosi ellátásban és az üres helyekre nincsenek jelentkezők. Hiányolta a meddőségi centrum felállítását is, azt mondta, ezen a téren nem történt egyáltalán előre lépés.

Jakab Péter (független) arról beszélt, hogy a független képviselők kezdeményezéseit lesöpri a kormányoldal és ebben a parlamentben az ellenzék semmilyen érdemi eredményt nem fog elérni, ezért fel kellene oszlatni az Országgyűlést és előre hozott választásokat kellene tartani.


Az elnöklő Oláh Lajos a napirendet és az ülésnapot lezárta, a parlament szerdán reggel folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!