OGY - Krónika 5. rész (terrorizmus, tengeri szállítás)

Terrorizmus, 2020.02.25

Az ENSZ Terrorizmus Ellenes Hivatalának Budapesten felállítandó regionális programtámogató irodájáról szóló vitával folytatta ülését az Országgyűlés kedden.



KKM: Magyarország megerősíti elkötelezettségét a terrorizmus elleni harcban


Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára közölte: a szóban forgó megállapodás értelmében az ENSZ Terrorizmus Ellenes Hivatala regionális irodát nyitna Budapesten, ami lehetőséget jelent Magyarországnak, hogy megerősítse elkötelezettségét a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben. Emellett az iroda létrehozása jelentősen hozzájárul Magyarország nemzetközi láthatóságának növeléséhez - tette hozzá.

Közölte: az ENSZ hivatala az előzetes tájékoztatás szerint maximum 25 munkatársat alkalmazna az irodában, ez a szám a későbbiekben 50-re növekedhetne. Az iroda felállításával új munkahelyeket teremthetnének a magasan képzett, kvalifikált munkaerő számára - mutatott rá.

Az államtitkár kitért rá: az iroda felállításának szándéka összhangban áll azzal a nemzeti érdekkel, hogy Magyarország a nemzetközi szervezetek befogadó központjává váljon - mondta.


Fidesz: minden szempontból előnyös az ENSZ-iroda


Zsigmond Barna Pál (Fidesz) minden szempontból előnyösnek ítélte, hogy bejelentették: az ENSZ újabb szakosított szervezete helyezi Budapestre a székhelyét, ezzel munkahelyek jönnek létre, nő az ország és a főváros presztízse. Magyarország kiemelkedően fontos szereplő a régióban, hiszen már a sokadik nemzetközi szervezetnek ad helyet - közölte. Hozzátette: az iroda nyitása is bizonyítja, hogy Magyarország aktívan részt vesz a terrorizmus elleni harcban.

Kiemelte: a terrorizmus globális jelenség, amelyet csak közösen, koordinált stratégiával lehet megfékezni. Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni harcban, jelenleg is több száz katonája harcol különböző országokban, és a válság sújtotta térségek újjáépítéséből is kiveszi a részét - mondta.


A Jobbik kiáll a terrorizmus minden válfaja ellen


Brenner Koloman (Jobbik) kijelentette: pártja határozottan kiáll a terrorizmus minden válfaja ellen, ezért teljes mértékben támogatja az előterjesztést.

Hangsúlyozta: a 21. század egyik legnagyobb biztonságpolitikai kihívása a globális terrorizmus, a terrorizmus korát is éljük. Az ENSZ a terrorizmus elleni harcot próbálja koordinálni, ezért hatalmas megtiszteltetés, hogy Budapestet választották az iroda felállítására - vélekedett.


KDNP: Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni harcban


Nacsa Lőrinc (KDNP) kiemelte: Magyarország teljes mértékben elkötelezett a terrorizmus ellenes harcban. Mára bevándorlás miatt Nyugat-Európában valósággá vált a terrorizmus, a biztonság óriási érték, amelyet meg kell őrizni - fogalmazott.

A képviselő üdvözölte, hogy az ENSZ-ben is létrejött a terrorellenes hivatal, és most Budapesten akarnak irodát nyitni. Ugyanakkor az ENSZ még mindig tehetne többet, mert előtérbe helyezi a migrációt, holott inkább a terrorizmus megelőzésére, a terrorizmus elleni harcra kellene fókuszálni - vélekedett.


MSZP: kiemelten kell foglalkozni a terrorizmus kérdésével


Molnár Gyula (MSZP) közölte: a terrorizmus kérdésében nyilvánvalóan egyetértenek az Országgyűlésben, kiemelten kell foglalkozni ezzel a kérdéssel. Jó, hogy az ENSZ újabb szakosított szervezete érkezik Budapestre, és az is üdvözlendő, hogy a kormány ilyen együttműködési készséget mutat az ügyben - mondta.

A képviselő kitért rá: továbbra is gyakori kommunikációs panel, hogy a terrorizmus elleni harcot megpróbálják összekeverni a migráció kérdésével, de ebben a tekintetben óvatosabbnak kellene lenni.


Fidesz: üdvözlendő a kormány erőfeszítése


Turi-Kovács Béla (Fidesz) azt mondta: a terrorizmus szorosan összefügg az egész földet sújtó kivándorlási hullámmal. Hangsúlyozta: üdvözli, amit a kormány tesz a terrorizmus ellen.



KKM: a migráció összefügg a terrorizmussal


Menczer Tamás, a külügyi tárca államtitkára az elhangzottakra úgy reagált: a kormánynak az emberek biztonsága a legfontosabb, ezért minden kezdeményezést támogat, ami a terrorizmus és a migráció ellen lép fel.

Cáfolta, hogy a kormány a migrációval kapcsolatban pusztán propagandát folytatott volna. Azt mondta: Európában az elmúlt években mintegy harminc terrorcselekményt hajtottak végre, amelyben több mint 330-an haltak meg. Mindegyik esetben bevándorló hátterűek követték el azokat.

Mindegy, hogy ők mikor jöttek Európába, tény, hogy nem tudtak beilleszkedni és ártatlan európaiakra támadtak - hangsúlyozta, és leszögezte: a migráció összefügg a terrorizmussal.


Az ülésen elnöklő Jakab István az általános vitát lezárta.


Uniós-kínai tengeri szállítás


Horvátország uniós csatlakozása indokolja az EU-kínai tengeri szállításról szóló egyezmény kiegészítését egy jegyzőkönyvvel. Az Országgyűlés ezt hirdeti ki az előterjesztés által - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára.

Perényi Zsigmond közölte: a jegyzőkönyvet 2018-ban írták alá.

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) üdvözölte a módosítást, mert január 1-jével megkezdődött a horvát elnökség az unió tanácsában. Az egyezmény a Kínával való kapcsolat szempontjából is fontos - mondta.

Nacsa Lőrinc (KDNP) sorolta azokat az elveket, amelyek megvalósulását garantálja az egyezmény, a többi között a szabad hozzáférést a kikötőkhöz. Hozzátette: tavaly csaknem negyedmillió kínai érkezett Magyarországra.

Molnár Gyula (MSZP) a horvát kapcsolatok szempontjából is nagyszerű és kiváló lehetőségnek nevezte a megállapodás ratifikálását.

Az ülésen elnöklő Jakab István a vitát lezárta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!