Pompeo sürgeti Washington szövetségeseit, hogy továbbra is finanszírozzák az Iszlám Állam elleni harcot

Terrorizmus, 2020.06.04

A koronavírus-járvány okozta válság ellenére is finanszírozzák továbbra is az Iszlám Állam elleni harcot - sürgette a terrorizmus elleni harcban Washington szövetségeseit Mike Pompeo amerikai külügyminiszter egy csütörtöki külügyminiszteri telekonferencián.

Az amerikai diplomácia vezetője az Iszlám Állam elleni nemzetközi koalícióban részt vevő mintegy 30 ország külügyminiszterét és szervezetét emlékeztette a terrorizmus elleni harcban az elmúlt években elért eredményekre, felidézve a dzsihadisták által iraki és szíriai területen létrehozott, úgynevezett "kalifátus" megsemmisítését és a terrorszervezetet vezető Abu Bakr al-Bagdádi likvidálását.

"Ezzel együtt is, az Iszlám Állam elleni küzdelmünk folytatódik és a jövőben is folytatódni fog, nem pihenhetünk a babérjainkon. Gyökeresen kell kiirtanunk az Iszlám Állam hálózatát és terroristasejtjeit, és közben segítenünk kell a terroristák alól felszabadított iraki és szíriai térségek stabilizálását is" - hangoztatta Pompeo.

Kifejtette, hogy a koronavírus-járvány minden ország költségvetésére valóban óriási terheket ró, de Washington mégis arra ösztökéli a nemzetközi koalícióban részt vevőket, hogy 2020-ban szánjanak összesen 700 millió dollárt a terrorellenes harcra.

Az amerikai külügyminisztérium adatai szerint a terrorellenes koalíciótól eddig csak ígéretek hangzottak el, azok is csupán összesen 200 millió dolláros hozzájárulásról. Ezek az ígéretek tíz államtól érkeztek, s a 200 millió dollárból 50 milliós felajánlást az amerikai kormányzat tett.

Mike Pompeo emlékeztetett arra is, hogy Washington tavaly 100 millió dollárt ajánlott fel Iraknak a helyzet stabilizálására. Ezt a telekonferencián részt vevő új iraki kormányfő, Musztafa al-Kádimi azonnal köszönettel nyugtázta.

Az amerikai külügyminiszter kiemelte: a nemzetközi anyagi támogatás lehetővé tenné az egyes helyi hatóságoknak, elsősorban Szíriában, hogy továbbra is fogva tarthassák az Iszlám Állam külföldről, Európából érkezett dzsihadistáit. A tárcavezető egyúttal ismételten arra szólított fel minden országot, hogy fogadja vissza az országából elszármazott terroristákat, és otthon folytassa le a pert ellenük. Pompeo Németországot és Olaszországot állította példaként.

A konferencia után kiadott közös nyilatkozatban a külügyminiszterek "nyugtalanságukat" fejezték ki az Iszlám Állam egyes sejtjeinek és hálózatainak újjáéledése miatt, elsősorban Nyugat-Afrikában és az úgynevezett Száhel-övezetben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!