Stoltenberg: szeptember 5-én terrorizmusellenes NATO-központ nyílik Nápolyban

Terrorizmus, 2017.08.25

A globális terrorizmus veszélyével szembeni védőernyőnek nevezte a szeptember 5-én a NATO nápolyi bázisán megnyíló központot Jens Stoltenberg, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének főtitkára a La Stampa című olasz napilapban pénteken megjelent nyilatkozatában.

A NATO nápolyi szövetséges hadműveleti parancsnoksága ad otthont annak a katonai központnak, amely Jens Stoltenberg szavai szerint Európának kíván segítséget nyújtani a migráció kezelésében és a terrorizmus elleni nemzetközi fellépésben.

A központot olasz parancsnok irányítja majd, hivatalos felavatását szeptember 5-re tűzték ki. Egyelőre nem tudni, hány embert foglalkoztat majd, a NATO annyit közölt, hogy a központ év végére lesz teljes mértékben operatív.

Ami a feladatait illeti, Jens Stoltenberg a katonai központot védőernyőnek nevezte a globális terrorizmussal szemben. Hozzátette, hogy az intézet logisztikai és információs munkát végez az elsősorban Észak-Afrika és a Közel-Kelet térségéből induló migrációs áramlatok "megértéséhez és elemzéséhez" annak érdekében, hogy a kihívásokra gyors válaszokat tudjon adni a nápolyi támaszponton rendelkezésre álló hajókkal, repülőkkel és tengeralattjárókkal.

A főtitkár hangsúlyozta, hogy a NATO a Földközi-tenger középső térségében 2016 őszén indította el a Sea Guardian nevű műveletet, valamint együttműködik az Európai Unió ugyanitt szolgáló EunavforMed Sophia elnevezésű műveletével is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!