Szakértői jelentés: Belgiumban nem fordítanak kellő figyelmet a szélsőjobboldali terrorizmus veszélyére

Terrorizmus, 2023.07.06

A szélsőjobboldali terrorizmus veszélye gyakran elkerüli a belga hatóságok figyelmét, amely a szélsőségesség más formáira, például az iszlamizmusra összpontosít - állapította meg szerdán közzétett jelentésében a terrorizmus elleni küzdelemmel foglalkozó belga felügyelőbizottság, a Comité T.

A testület, amelyet 2005-ben hoztak létre, hogy az alapvető jogok szempontjából elemezze a terrorizmus elleni küzdelmet az országban, jelentésében rámutat, hogy a belga büntetőjog teljes mértékben felkészült a szélsőségesen jobboldali ideológiából fakadó, esetleges terroristajelenség kezelésére, azonban a végrehajtás nem eléggé hatékony.

A bizottság úgy véli, hogy a hatályos jogszabályok alkalmazásának egyik akadálya, hogy nincs egyértelmű meghatározása "az erőszakos szélsőségességből eredő terrorista fenyegetésnek", ami megnehezíti, hogy a hatóságok "helyes képet kapjanak a vizsgálandó jelenségről".

A Comité T szerint szemléletváltásra is szükség van, mivel a belga terrorizmusellenes politika az elmúlt évtizedben nagyrészt a külföldi terroristák elhárítására irányult.

A fenyegetéselemzéssel foglalkozó koordinációs szerv (OCAM) megjegyzi, hogy tavaly 702 terroristagyanús személyt figyeltek meg kiemelten, közülük 64-et szélsőjobboldali szélsőségesnek minősítettek. A Comité T szerint azonban a szélsőjobboldali gondolkodás által inspirált gyűlöletbűncselekmények és incidensek továbbra is nagyrészt regisztrálatlanok maradnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!