Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Egyiptom szövetségesünk a terrorizmus és az illegális bevándorlás elleni harcban

Terrorizmus, 2023.09.18

Egyiptom megkerülhetetlen szövetségese Magyarországnak a terrorizmus és az illegális bevándorlás elleni harcban - mondta a honvédelmi miniszter a Facebook-oldalán hétfőn közzétett videóüzenetében, miután Egyiptomban találkozott Mohamed Zaki védelmi miniszterrel.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte: áttekintették az észak-afrikai illegális bevándorlás és a terrorizmus témáját, ahogy az Egyiptommal közvetlenül szomszédos Száhel helyzetét is, "amelynek stabilitása és kiegyensúlyozottsága fontos Magyarország számára, hiszen a migráció egyik kiindulópontjának tekinthető".

A tárcavezető közlése szerint érintették az orosz-ukrán háborút is, amelyről egyezik a két ország véleménye: "tűzszünetre, béketárgyalásokra van szükség".

Áttekintették továbbá a két haderő közötti együttműködés pontjait, és kitértek a mindkettejüknek fontos védelmi ipari fejlesztésekre is - sorolta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szólt arról, hogy Egyiptom sok szempontból önálló; Magyarország is arra törekszik, hogy a haderő fejlesztésekor minél jobban tudjon támaszkodni saját védelmi iparára. Ebben a tekintetében a két ország stratégiai érdeke egyezik.

Megállapodtak abban, hogy vizsgálják az együttműködés lehetőségeit - tette hozzá a miniszter.

"A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát" - hangoztatta a videóbejegyzés végén Szalay-Bobrovniczky Kristóf.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!