Terrorizmus - Elégedetlen a német ellenzék a 2016-os berlini terrortámadás feltárásával

Terrorizmus, 2019.12.18

Három évvel a 2016 decemberében egy berlini karácsonyi vásáron történt iszlamista terrortámadás után még mindig sok a tisztázatlan részlet az ügyben, és a kormány nem segíti a szövetségi parlament (Bundestag) vizsgálóbizottságának munkáját - hangsúlyozták szerdán Berlinben a testület vezető ellenzéki tagjai közös sajtótájékoztatójukon.

Tájékoztatásuk szerint a belügyminisztérium mindent elkövet, hogy a lehető legkésőbb jussanak el a testülethez az információk arról, hogy a biztonsági szervek mennyire voltak tisztában a merénylő veszélyességével a támadás előtt. A merénylet utáni időszakban is vannak homályos elemek, például nem tudni pontosan, hogy a támadó miként jutott Berlinből Észak-Rajna-Vesztfália tartományba, majd Olaszországba.

Angela Merkel kancellár a 12 halálos áldozatot követelő merénylet után a történtek teljeskörű feltárását ígérte. Ez azonban három év után is csak ígéret, mert az érintett hatóságok nem segítik kellőképpen a bizottság munkáját - hangoztatták.

Ugyancsak szerdán a kormány áldozatvédelmi megbízottja a támadás közelgő évfordulója alkalmából közölte, hogy eddig 4,3 millió euró (1,4 milliárd forint) támogatást fizettek ki a sebesülteknek és a halálos áldozatok hozzátartozóinak. A nagyjából 100 sebesült közül többen még mindig ápolásra szorulnak, egyikük éjjel-nappal, nagyjából húszan még mindig viaskodnak az átélt szörnyűségek lelki hatásaival, és ugyancsak hozzávetőleg húszan pályamódosításra kényszerültek a testi és lelki sebesülések miatt.

A kormánymegbízott közleménye szerint időközben megháromszorozták, 10 ezer euróról 30 ezer euróra emelték a halálos áldozatok házastársának, gyermekeinek és szüleinek járó fejenkénti támogatást, a testvérek pedig 5 ezer euró helyett 15 ezer eurót kapnak. A 2016-os berlini támadásban érintettek esetében a szabály visszamenőlegesen érvényes.

Berlinben 2016. december 19-én, a belvárosi Breitscheid tér karáncsonyi vásárán történt merénylet, az elkövető egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri volt. A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista egy elrabolt kamionnal behajtott a téren szórakozó tömegbe.

Anis Amri a merénylet után elmenekült az országból, és néhány nappal később meghalt az olaszországi Milánó egyik elővárosában rendőrökkel folytatott tűzharcban.

A támadás évfordulóján, csütörtök este ismét megemlékező istentiszteletet tartanak a tér templomában, és a halálos áldozatok emléke előtt tisztelegve 12-szer megkongatják a templom harangját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!