Terrorizmus - Ursula von der Leyen: az európaiaknak kell meghatározniuk, ki és milyen körülmények között jöhet az EU-ba

Terrorizmus, 2023.10.18

Az európaiaknak kell meghatározniuk, ki és milyen körülmények között léphet be az Európai Unióba - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Brüsszelben, a belga fővárosban hétfőn elkövetett terrortámadás helyszínén megtartott megemlékezésen.

Kijelentette, hogy a brüsszeli merényletet a gyűlölet motiválta.

"Európában nincs helye gyűlöletnek, sőt, zéró tolerancia van vele szemben" - fogalmazott, majd kijelentette: a gyűlölet és a gyűlöletbeszéd terrorcselekményekhez vezet, veszélyeztetve az emberek biztonságát, függetlenül hitüktől, nemzetiségüktől vagy véleményüktől.

Jobban oda kell figyelni azokra, akik biztonsági fenyegetést jelentenek - hangoztatta. Gondoskodni kell arról, hogy ha valakit kiutasítanak az Európai Unió területéről, akkor valóban távozzon. Ennek érdekében az Európai Bizottság azt javasolja, hogy ha valaki nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősül, akkor a tagállamoknak legyen joguk távozásra kényszeríteni. Ez szerepel egyebek között az unió új, elfogadásra váró migrációs és menekültügyi paktumában - mondta. Szavai szerint ez egy újabb ok arra, hogy az Európai Unió Tanácsának következő, január elsején kezdődő belga elnöksége alatt a tagállamok elfogadják az új migrációs és menekültügyi csomagot.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a megemlékezésen kijelentette: az a tény, hogy egy elutasított tunéziai menedékkérő követett el terrortámadást, arra utal, hogy az Európai Uniónak meg kell erősítenie határbiztonságát, különben nem lehet majd fenntartani a Schengen-övezeten belüli szabad mozgást.

Szerdán a belga fővárosban megemlékezést tartottak mások mellett Alexander De Croo belga kormányfő, Ulf Kristersson és Ursula von der Leyen részvételével azon a helyen, ahol egy tunéziai férfi, Abdesalem Al Guilani hétfő este agyonlőtt két svéd futballszurkolót. A tunéziai 2011-ben Lampedusa szigetén lépett be az EU területére illegális migránsként, és 2016-ban az olasz terrorellenes nyomozóigazgatóság radikalizálódott személyként jelölte meg. A belga rendőrség emberkereskedőként, illegálisan az országban tartózkodó és a nemzetbiztonságra veszélyes egyénként tartotta nyilván.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!