Terrorizmus - Kezdeményezték a Berlinben őrizetbe terrorgyanús férfi letartóztatását

Terrorizmus, 2016.11.03

Németországban a szövetségi legfőbb ügyészség csütörtökön kezdeményezte a terrorgyanú miatt előző nap Berlinben őrizetbe vett férfi előzetes letartóztatásba helyezését.

A súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes ügyészség esti közleménye szerint a 27 éves Ashraf Al-T.-t azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet tagja, kapcsolatban állt a szervezet egy Szíriában tartózkodó emberével, aki külföldi merényletekért felelős, és felhatalmazást kapott tőle arra, hogy tervezzen meg egy németországi támadást.

A közleményben nem térnek ki a gyanúsított állampolgárságára. A Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) német regionális közszolgálati médiatársaság biztonsági körökből származó értesülései szerint menedékkérőként érkezett Németországba és szíriai állampolgárnak mondta magát, de valószínűleg Tunéziából származik.

Az RBB szerint a német hatóságok hétfőn információkat kaptak róla egy külföldi hírszerző szolgálattól, és azért döntöttek őrizetbe vételéről, mert úgy ítélték meg, hogy hamarosan végrehajthatja a tervezett támadást. Berlin Schöneberg nevű városrészében lakott egy menekülteket segítő német önkéntesnél. Többször volt már dolga a rendőrséggel erőszakos cselekmények és ittas randalírozás miatt. Erőszakos magatartása miatt ki is tiltották korábbi lakóhelyéről, az egykori Tempelhof repülőtér egyik hangárjában berendezett menekültszállásról.

A schönebergi lakásban nem találtak robbanószert, és a német bérlőt nem vonták eljárás alá. Egyelőre nem világos, hogy mennyire volt kiforrott a merénylet terve. Arra utaló jelek nincsenek, hogy a gyanúsított egy terrorista sejt tagja lett volna.

A Die Welt című lap szerint a berlini rendőrség, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal irányítása mellett, hosszabb ideje megfigyelte a gyanúsítottat egy feltételezett német bűntársával együtt.

A hatóságok a szövetségi legfőbb ügyészség közleményén kívül egyelőre kevés információt osztottak meg a nyilvánossággal hivatalosan. Thomas de Maiziere szövetségi belügyminiszter csütörtökön tett rövid nyilatkozata szerint a gyanúsított huzamosabb ideje "a biztonsági szervek figyelmének középpontjában volt". A miniszter kiemelte, hogy fontos ügyről van szó, és "nagyon jó, hogy ezt az embert kivonták a forgalomból".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!