Többen megsebesültek egy késeléses támadásban Londonban, a rendőrök egy embert lelőttek

Terrorizmus, 2019.11.29

A Scotland Yard péntek délutáni beszámolója szerint többen megsebesültek egy késeléses támadásban London belvárosában, a Temzén átívelő London híd közelében. A rendőrök egy embert lelőttek.

A London hidat és környékét a rendőrség lezárta.

A londoni rendőrség pénteken késő délután közzétett részletesebb beszámolója szerint az incidens körülményei egyelőre nem egyértelműek. A közlemény megfogalmazása szerint azonban a hatóságok elővigyázatosságból "úgy kezelik a történteket, mintha az incidens a terrorizmushoz lenne köthető".

A Scotland Yard szerint a kivonuló fegyveres rendőri egységek egy embert lelőttek.

A tájékoztatás nem terjed ki arra, hogy az illető életét vesztette-e.

A nem sokkal korábbi rendőrségi közleményben az szerepelt, hogy a helyszínen egy embert őrizetbe vettek.

A rendőrség szerint a késelésnek több sebesültje van. Egyelőre az ő állapotukról sincs hivatalos hír.

A hídon péntek délután egy kamion állt keresztben, félig átlógva a szemközti forgalmi sávba, pótkocsijának belső terét a rendőrök vizsgálták.

Boris Johnson brit miniszterelnök Twitter-üzenetében közölte, hogy a hatóságoktól folyamatos tájékoztatást kap a történtekről.

Priti Patel belügyminiszter e hónap elején bejelentette, hogy mérsékelték a brit elhárító hatóságok a nagy-britanniai terrorkészültség szintjét. Patel az intézkedést bejelentő közleményében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is magas.

Az ötfokozatú skálán az addig érvényben volt második legmagasabb, "súlyos" szintről a harmadik szintre, "jelentősre" módosították a készültségi fokozatot.

A nagy-britanniai terrorkészültségi fokozat 2014 augusztusa óta nem volt ilyen alacsonyan.

A London hídon 2017. június 3-án este három terrorista egy furgonnal a híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. A támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.

A kiérkező fegyveres rendőri egység a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte.

Néhány héttel korábban hasonló támadás történt a parlament közvetlen közelében lévő Westminster hídon is, ahol egy magányos elkövető szintén a járdán közlekedő gyalogosok közé hajtott, majd furgonjából kiszállva késsel megölt egy rendőrt. A támadót a parlament fegyveres őrsége agyonlőtte.

Ebben a merényletben az elkövetőn kívül öten vesztették életüket.

Azóta mindkét hídon beton- és acélelemekből álló kordonnal választották el a járdát az úttesttől.

Neil Basu, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának vezetője a készültségi fokozat mérséklésének november eleji bejelentéséhez fűzött nyilatkozatában hangsúlyozta: az intézkedés jelzi, hogy "pozitív fejlemények" történtek a terrorfenyegetettség csökkentésében, de változatlanul valószínű terrortámadások megkísérlése.

Basu részletek nélkül hozzátette: a terrorelhárító szolgálat hozzávetőleg 800 vizsgálatot folytat, és 2017 óta 24 terrortámadási terv végrehajtását akadályozta meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!