Törökország szabadon engedett a terrorizmus állítólagos támogatása miatt elítélt két cseh állampolgárt

Terrorizmus, 2020.07.24

Törökország szabadon engedett két cseh állampolgárt, akiket 2018 júliusában a terrorizmus állítólagos támogatása miatt hat év és három hónap börtönbüntetésre ítéltek - jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök pénteken Prágában.

"Több hónapi bonyolult tárgyalások után sikerült elérni Miroslav Farkas és Markéta Vselichová cseh állampolgárok szabadon engedését a török börtönökből" - közölte Babis a cseh kormány honlapján pénteken megjelent nyilatkozatában.

A cseh miniszterelnök később a Twitteren megjelent bejegyzésében "örömét" fejezte ki a csehek szabadon bocsátása felett, amire szerinte mindenféle feltételek és ígéretek nélkül került sor. Babis külön mondott köszönetet a cseh Biztonsági Információs Szolgálatnak (BIS), amelynek érdemei vannak a csehek szabadon bocsátásában.

A szabadon bocsátás részletei nem ismeretesek.

A fiatal férfit és nőt 2016 november 13-án vették őrizetbe, amikor állítólag Törökországból Irakba próbáltak jutni. A török rendőrség egy határellenőrzés során olyan dokumentumokat talált náluk, amelyekben a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia is meg volt említve. Markéta Vselichová és Miroslav Farkas azt állítják, hogy humanitárius célból érkeztek a régióba, hogy mobilkórházat nyithassanak Szíriában.

A török ügyészség konkrétan azzal vádolta meg a két cseh állampolgárt, hogy segítették a kurd milíciát. Ankara terrorszervezetként tekint az YPG-re.

A prágai vezetés korábban ismételten leszögezte: a hatályos cseh törvények szerint a két fiatal semmiféle törvénysértést nem követett el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!