Uniós biztos: az EU fokozza a védelem és biztonság területén kifejtett erőfeszítéseit

Terrorizmus, 2017.07.26

Az Európai Unió fokozza az információmegosztásra, a terrorizmusfinanszírozás elleni küzdelemre és az európaiak online védelmére  összpontosító  erőfeszítéseit - közölte Julian King, a terrorizmus, a szervezett- és a kiberbűnözés elleni küzdelem összehangolásáért felelős brit uniós biztos Brüsszelben szerdán.

Az uniós biztos a biztonsági unió megvalósításáról szóló kilencedik eredményjelentés bemutatásakor elmondta, hogy júliusban az Európai Bizottság a terrorizmus finanszírozásának megelőzése érdekében előterjesztette a kulturális javak tiltott kereskedelmére vonatkozó javaslatát, emellett megállapodás született az Európai Unió külső határait átlépő nem uniós országok állampolgárainak be- és kilépési adatait rögzítő új határregisztrációs rendszerről is.

Intenzívebbé vált az online radikalizálódással szembeni fellépés, aminek jegyében meghatározták az interneten megjelenő jogellenes terrorista tartalmak felderítését és eltávolítását célzó új intézkedéseket.

Az úgynevezett "könnyű célpontok" védelme érdekében a belga és a holland különleges erők egy szimulációs gyakorlat keretében készültek fel iskolákat célzó összehangolt terrorista támadásokra.

A biztos beszámolt arról is, hogy a jelentés alátámasztja a főbb uniós biztonságpolitikai eszközök érvényességét, egyúttal a kihívásokra és hiányosságokra is rámutat. Ezek közé tartozik a meglévő szakpolitikák és eszközök kiigazításának szükségessége, valamint a terrorizmussal összefüggő, folyamatosan változó fenyegetés kezelése. Mint mondta, a kihívások és hiányosságok kiküszöbölésére a bizottság továbbra is segítséget nyújt a tagállamoknak az uniós jogszabályok végrehajtása terén annak érdekében, hogy az európai utasnyilvántartási adatállományról (PNR) szóló irányelvet, valamint a DNS-adatok, ujjlenyomatok és gépjármű-nyilvántartási adatok cseréjére vonatkozó szabályokat a megadott határidőig, 2018. május 25-ig át tudják átültetni jogrendjükbe.

Elmondta, hogy a kábítószer-kereskedelem és a közlekedésbiztonság területén már jelenleg is alkalmazott hálózati rendszer sikerére építve a bizottság változatlanul törekszik a biztonságpolitikai szakértelem uniós szintű összevonására, elsősorban azokra a területekre összpontosítva, ahol az egyes tagállamok speciális ismeretei, vagy erőforrásai hiányosak. Ilyenek például a kiberbiztonsági, vegyi, biológiai, radiológiai vagy nukleáris kockázatok.

Mint elmondta, a bizottság folyamatosan vizsgálja az esetleges kiigazítások szükségességét az újonnan létrehozott radikalizálódással foglalkozó magas szintű szakértői csoport segítségével. A következő hónapok egyik fő tevékenységi területe lesz az uniós kiberbiztonsági stratégia felülvizsgálata, hogy az EU naprakész és hatékony intézkedésekkel tudjon szembeszállni a számítástechnikai bűnözés jelentette egyre növekvő veszélyeivel - közölte az uniós biztos.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!