V4-csúcs - Szydlo: az Európai Unióban komoly vitára van szükség biztonsági kérdésekről

Terrorizmus, 2016.08.26

Az Európai Unióban komoly vitára van szükség a biztonsági kérdésekről, reagálni kell a terrorizmussal és a migrációs válsággal összefüggő kihívásokra - közölte Beata Szydlo lengyel kormányfő pénteken Varsóban, a visegrádi országcsoport (Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Csehország) és Németország csúcstalálkozója előtt tartott közös sajtótájékoztatón.

Az Egyesült Királyság kilépéséről (Brexit) döntő júniusi brit népszavazás után olyan változásokra van szükség, "melyek összekapcsolják, nem pedig elválasztják a tagállamokat" - szögezte le Szydlo. Hangsúlyozta, hogy a hatékonyabb európai együttműködésre irányuló reformok nélkülözhetetlenek.

Azon kell elgondolkodni - tette hozzá -, hogy az Európai Unióban (EU) milyen reformok kellenek, hogy jobban működhessen, jobban fejlődhessen, és más államokban ne legyen többé kísértés a közösség elhagyására. Szydlo szerint újra meg kell győzni az unió lakosait arról, hogy az EU valóban az ő szolgálatukban van, és ők a "házigazdák".

Hangsúlyozta: az EU rendkívül fontos Lengyelország számára. "A legfontosabb cél az, hogy az EU erős maradjon, és biztonságot szavatoljon lakosainak" - értékelte.

A pénteki találkozó témáiról a lengyel kormányfő azt mondta: az EU-n belüli együttműködés legfontosabb formáit keresik. Vannak területek, ahol megtalálhatók a közös nevezők, de akadnak témák, amelyekben nincs egyetértés a tagállamok között, és ez az utóbbi időben sokszor fordul elő - mondta Szydlo, utalva többek között az uniós menedékjogi rendszer tervezett változásaira, valamint a kiküldött munkavállalókra vonatkozó uniós irányelvre.

Az EU belső és külső biztonságát, ezen belül a terrorizmust, a migrációs válságot érintő témákban hangsúlyt kell fektetni a külső határvédelemre, valamint az EU határain kívül nyújtandó humanitárius segítségnyújtásra, a terrorizmus elleni harcra - szögezte le a lengyel miniszterelnök.

"Úgy gondoljuk, hogy kulcsfontosságú az EU külső határának megerősítése, a schengeni övezet egységének megőrzése, valamint az európai határőrség létesítése" - fejtette ki Beata Szydlo.

A pénteki varsói csúcs a négy visegrádi országnak immár második kormányfői egyeztetése a június 23-i brit népszavazás óta. Lengyelország július 1-jén vette át a V4 soros elnökségét. A július végi találkozón Angela Merkel nem vett részt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!