William Barr: a pensacolai katonai támaszponton lövöldöző szaúdi férfi az al-Kaidával tartott kapcsolatot

Terrorizmus, 2020.05.18

A tavaly a pensacolai katonai támaszponton lövöldöző szaúdi férfi az al-Kaida terrorszervezettel tartott kapcsolatot - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján William Barr amerikai igazságügyi miniszter.  

Mohamed Száed Alsamráni, a szaúdi légierő egyik tagja, aki más szaúdi fiatal katonákkal együtt továbbképzésen vett részt az Egyesült Államokban, tavaly decemberben négy amerikai katonát megölt és nyolcat megsebesített a floridai Pensacolában lévő amerikai katonai támaszponton. A katonai rendőrök helyszínen agyonlőtték. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) rögtön az elkövetés után terrorcselekményként kezdte vizsgálni az ügyet, Szaúd-Arábia teljes közreműködésével.

A részletes vizsgálat most zárult le, és Barr miniszter hangsúlyozta: bizonyítékok, köztük az elkövető két mobiltelefonján fellelhető adatok állnak rendelkezésre arról, hogy a 21 éves elkövető az al-Kaida terrorszervezettel állt kapcsolatban. A miniszter kitért arra is, hogy éppen az Alsamráni mobiltelefonján talált információknak köszönhetően hajtott végre az Egyesült Államok katonai műveleteket a terrorszervezet ellen Jemenben. William Barr elzárkózott attól, hogy újságírói kérdésekre kifejtse a terrorellenes műveleteket. Az igazságügyi miniszter megjegyezte, hogy Alsamráni a lövöldözés közben megpróbálta tönkretenni a mobiltelefonjait, de már nem volt rá ideje. Az FBI-nak komoly nehézségei voltak a mobiltelefonok feltörésével, mivel Apple-okostelefonok voltak, és a gyártó nem volt hajlandó együttműködni a hatóságokkal. A szövetségi nyomozók végül az Apple segítsége nélkül jutottak hozzá a telefonok adataihoz. A sajtótájékoztatón Christopher Wray, az FBI igazgatója elmondta, hogy a vizsgálatok tanúsága szerint Alsamráni már 2015 óta állt kapcsolatban az al-Kaidával, és a pensacolai merényletet évekig tartó tervezés előzte meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!