Választás 2018 - Éjfélig meg kell érkezniük az NVI-hez a postán feladott levélszavazatoknak

Választás 2018, 2018.04.07

Szombat éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodához (NVI) az országgyűlési választásra postán feladott levélszavazatoknak. A Magyar Posta azt vállalta, hogy a csütörtök éjfélig Magyarországon feladott vagy a szomszédos országok postáitól eddig átvett levélszavazatokat határidőre eljuttatja az NVI-hez.

A Magyarországon lakcímmel nem rendelkező választópolgárok az országgyűlési képviselők választásán levélben szavazhatnak. Ehhez előbb névjegyzékbe kellett vetetniük magukat, majd az NVI eljuttatta hozzájuk a szavazási levélcsomagot az országos pártlistás szavazólappal, a szükséges borítékokkal és a választót azonosító nyilatkozattal.

Az NVI 378 449 külhoni magyart vett fel a levélben szavazók névjegyzékére.

A kitöltött szavazólapot és a nyilatkozatot kell visszajuttatni az NVI-hez. A választópolgár eldönthette, milyen módon juttatja el szavazatát. Ha a postai kézbesítést választotta, akkor a szavazatnak szombat éjfélig kell megérkeznie az NVI-hez.

Ha a választó úgy döntött, hogy külképviseleten adja le a szavazatát tartalmazó borítékot, akkor erre március 26-tól van lehetősége munkanapokon. Az NVI szombat reggeli adatai szerint a külképviseleteken 81 ezer levélszavazatot adtak le, de ebben a számban még nincsenek benne a pénteken leadottak.

A választópolgár úgy is dönthet, hogy a szavazás napján adja le a szavazatát tartalmazó borítékot az adott országgyűlési egyéni választókerület székhelyén, 6 és 19 óra között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!