6 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

Belföld, 2023.02.23

A dohányzásról való leszokás legegyszerűbb módja, ha soha többet nem gyújtasz rá.

Cigaretta Na persze, ha ez ennyire könnyű volna, nem lenne ennyi dohányos ember a világon. Vannak olyanok, akiknek eszük ágában sincs abbahagyni ezt a káros szokást, de ha te nem tartozol közéjük, akkor tedd meg az első lépést és válaszd azt, hogy örökre leteszed a cigarettát.

1. Hozd meg a döntést!

Első lépésként döntsd el, hogy le akarsz szokni! Ne más miatt, hanem kizárólag saját magad miatt, az egészséged érdekében tedd meg! Vedd számba a leszokással járó előnyöket: nem lesz többé büdös a ruhád és a lakásod, vége a köhögésnek, a kellemetlen szájszagnak és nem utolsósorban az ételek ízét is jobban élvezheted majd. Írd fel magadnak, hogyha esetleg kísértésbe esnél, fel tudd eleveníteni a célokat!

2. Pótold a nikotint!

A Patikatt.hu dohányzásról való leszokást segítő termékei a segítségedre lesznek a nehéz pillanatokban. A nikotin hirtelen megvonása ugyanis elvonási tünetekkel járhat, ezért szükséges annak pótlása, valamint a cigaretta utáni vágy csökkentése. Válassz magadnak egyéni igényeidnek megfelelően rágógumit, szopogató tablettát, nikotinos orrsprayt vagy nikotintapaszt.

3. Vizsgáld meg az étrendedet, és ha kell, változtass!

A dohányzásról való leszokás nagyon gyakran jár együtt súlygyarapodással, sokan emiatt nem merik letenni a cigarettát. Inkább szívják továbbra is, csak nehogy felszedjenek pár kilót. Erre is van megoldás: oda kell figyelni, hogy mit és mennyit eszünk. Vedd észre, hogy a cigarettázás helyett milyen pótcselekvést iktatsz be az életedbe, akár öntudatlanul is. Ha idejében rálátsz a problémára, meg is tudod szüntetni. Biztosan nem jó ötlet minden egyes szál cigi helyett befalni egy csokoládét vagy megenni egy zacskó chipset.

4. Mozgasd meg a tested!

A sportolással nemcsak a leszokást segítheted, de elejét veheted a visszaesésnek, ráadásul a plusz kilók felszedésétől is megmenthet. Menj ki a szabadba, és a tüdőd is végre friss levegőhöz jut, a tested pedig feltöltődik oxigénnel. Ha nem megy a kemény munka, kezdj sétálni, aztán ahogy egyre inkább fellélegzik szervezeted a dohányzás káros hatásai alól, a fizikai erőnléted is fokozatosan jobb lesz, nagyobb teljesítményekre leszel képes.

5. Jutalmazd meg magad a sikerekért!

Nem könnyű egy függőséget végleg elhagyni, úgyhogy legyél tisztában vele, ha sikerül, igenis erős jellem vagy! Jutalmazd meg magad valami számodra kedves dologgal, ahányszor úgy érzed, hogy valóban búcsút intettél káros szenvedélyednek! Legjobb, ha azt a pénzt használod ezekre, amit amúgy cigarettára költöttél volna. Ezzel a trükkel még hatékonyabban beléd rögzül az a jó érzés, amit a leszokás vált ki belőled.

6. Vegyél fel egy új szokást!

Használd a cigizésre szánt idődet valamilyen új szokás kialakítására. Például amikor felállsz a munkahelyeden, ne a dohányzásra kijelölt helyre menj, hanem mozgással vagy nyújtással tölts pár percet! Akár megehetsz egy zamatos almát is ahelyett, hogy telefüstölnéd magad.

Ha mégis visszaestél, ne minősítsd magad! Próbáld meg újra! Mindenkinek jár új lehetőség!

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!