A Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezetének közleménye (1. rész)

Belföld, 2022.11.29

    Budapest, 2022. november 29., kedd (OS) - Sclerosis multiplex: milyen kilátásai vannak a betegeknek? Az SM betegek többségénél fel-fellángoló idegrendszeri gyulladásoktól kísért sclerosis multiplexet állapítanak meg a diagnóziskor, ám ez sokaknál később átalakul hirtelen állapotrosszabbodástól mentes, viszont folyamatosan romló kórformába, amikor már sokkal korlátozottabbak a kezelési lehetőségek. Az ingyenes, országos Multiplex Magazin azt járja körbe, mit tehetnek az orvosok és mit tehetnek a betegek a kilátások javításáért.

Sclerosis multiplexben az immunrendszer önmaga károsítja az agyat és a gerincvelőt: az általában fiatalkorban megjelenő betegség súlyossága azon múlik, hogy az idegrendszer melyik pontján, milyen mértékben és milyen ütemben károsodik. A betegek többségénél javuló-rosszabbodó hullámzások jellemzik a betegút első részét, kisebb részben indul a betegség fellángolásokkal nem kísért, de folyamatosan - lassabb vagy gyorsabb ütemben - romló elsődlegesen progresszív kórformaként. A javuló-rosszabbodó fázis a betegek egy jelentős részénél azonban előbb-utóbb szintén átalakul: fokozatos állapotrosszabbodással fenyegető, másodlagosan progresszív kórforma alakul ki. Azért is fontos az SM mielőbbi diagnózisa és hatékony kezelése, mert a gyógyszerek nemcsak a gyulladásos fellángolásoktól (relapszustól) védhetnek, hanem lassíthatják a háttérben csendesen, de folyamatosan zajló idegrendszeri károsodásokat is.

Kiadó: Békés Megyei Sclerosis Multiplexes Emberek Közhasznú Szervezete

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!