A DK szolidaritást vállalt a színházakkal és a könyvkiadókkal

Belföld, 2019.12.10

A Demokratikus Koalíció frakciószóvivője pártja nevében szolidaritást vállalt a színházakkal és a könyvkiadókkal.

Gréczy Zsolt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök megnyitotta a kultúrharcot, de el is fogja veszíteni. A kormányfő semmit nem értett meg október 13. üzenetéből, abból, hogy elég volt az erőszakos nyomulásból, a "diktatúra építéséből" - fogalmazott.

A színházakat érintő törvényjavaslattal a kormány azt a helyzetet próbálja előállítani, hogy aki a pénzt adja, az diktál - jelentette ki. A kabinet összeveszítené a társulatokat az igazgatókkal, és olyan szituációt akar teremteni, amelyben csak a számára szimpatikus színházvezetések és társulatok tudnak megmaradni - tette hozzá.

A frakciószóvivő azt mondta, hogy a kormány a könyvkiadókat is meg akarja regulázni, a kiadási politikába olyan részletességgel akar beleavatkozni, hogy már a szerzők személyes adataira, például lakcímére is kíváncsi.

A szellemi élettel szemben folytatott háború nem elfogadható, a DK támogat minden, a kultúra szabadságának megőrzésére irányuló kísérletet - szögezte le. Hozzátette, bíznak abban, hogy a fővárosi önkormányzat továbbra is megőrzi a budapesti színházak függetlenségét.

A színházakról szóló törvényjavaslat már most több ponton felpuhult, mit szól ehhez? - kérdezték tőle. Gréczy Zsolt azt felelte, hogy a színházigazgatókra és az állami pénzekre vonatkozó részek benne maradtak az indítványban. Hozzátette, az is lehet, hogy februárban egy újabb javaslat kerül a parlament elé ebben a témában.

Kérdezték arról, hogy Burány Sándor, a Párbeszéd politikusa a törvényalkotási bizottság hétfői ülésén azt mondta, felmerült benne, hogy "az elmúlt hetekben a közvéleményt borzoló zaklatási ügyek azok nem is zaklatásnak minősíthetők, hanem tulajdonképpen együttműködési kényszernek". A frakciószóvivő azt felelte, hogy a zaklatás, a molesztálás, az erőfölénnyel és a hatalommal való visszaélés semmiképpen nem fogadható el.

Egy másik kérdésre közölte: nem tudja, ki állhat az Angyal ügyvédje nevű blog mögött, amely azt állítja, hogy két ellenzéki politikus egy VI. kerületi társasházba járt kábítószerezni és a házhoz prostituáltakat is hívtak. Emlékeztetett arra, hogy Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója és Őrsi Gergely II. kerületi polgármester már jelezte, hogy a blog rájuk utalhatott, de tagadták a híreket és feljelentetést tettek.

Úgy látszik, hogy a politikában már mindent eszköz megengedett - reagált Gréczy Zsolt arra, hogy az utóbbi időszakban több politikusról is jelent meg lejárató anyag blogokon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!