A Fekete házban mutatta be új könyvét Medgyesi Konstantin

Belföld, 2022.11.25

"Apagyilkosság - Kádár János és Grósz Károly küzdelme" címmel jelent meg új kötete Medgyesi Konstantinnak, a szegedi Móra Ferenc Múzeum történészének, amelynek könyvbemutatójára csütörtök este került sor a Fekete házban.

Medgyesi Konstantin Medgyesi Konstantin második könyvét a Rubicon-estek keretein belül mutatták be a nagyközönségnek. A szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatóhelyettesével Péterfi Gábor, a Rubicon Intézet főmunkatársa beszélgetett az író október végén megjelent új könyvéről. Medgyesi Konstantin könyve lebilincselő módon követi végig Grósz Károly politikai felemelkedését, megismerhetjük életének és politikai tevékenységének kevésbé ismert oldalait. Medgyesi Konstantin a rendszerváltás előtti korszakot kutatta, visszaemlékezésekből, illetve feljegyzésekből, valamint korábbi kutatások eredményeinek elemzésével derít fényt izgalmas összefüggésekre, a Kádár és Grósz közötti, néhol szinte baráti, néhol pedig elhidegült kapcsolatra.  

A beszélgetés során fény derült Grósz Károly felemelkedésére és arra is, hogy miért éppen Grószt választotta Kádár János politikai örökösének. A két politikus kapcsolata azonban nem volt mindig felhőtlen, Grósz Károly szinte szüntelen reformokat sürgetett, rendkívül ambiciózus volt, míg Kádár János sokkal megfontoltabban, megszokott módon közelített a problémákhoz, amely szükségszerűen konfliktusokhoz vezetett. Kádár Jánosnak élete végén azonban megszólalt a lelkiismerete, hiszen tevékeny részese volt Nagy Imre mártír miniszterelnök halálának, akit mint a hallgatóság megtudhatott nem szívlelt Kádár János, nem úgy mint Rajk Lászlót, akit viszont kifejezetten kedvelt. Medgyesi Konstantin jelentős tudást szerzett a korszakról, így a történésztől azt is megtudhatta a közönség, hogy Grósz Károly, valamint felesége is veserákban hunyt el. Kádár János 32, míg Grósz Károly mindössze 2 évig volt a MSZMP első számú vezetője.  


Kádár János 1989. július 6-án halt meg, éppen azon a napon, amikor a Legfelsőbb Bíróságon kihirdették Nagy Imre és társai rehabilitációját. Utolsó, talán még ép elmével kimondott mondata halála előtt az volt, hogy "öljetek meg". Életének utolsó évében már nem mindig volt tiszta a gondolkodása, zavartan beszélt. Medgyesi Konstantin azt is elárulta, hogy új kötetének a reményei szerint lesz folytatása, amely Grósz Károly életútját mutatja majd be egészen gyerekkorától.



(Webrádió)

Címkék

Medgyesi Konstantin Apagyilkosság
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!