A Genezis kapta a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját

Belföld, 2019.06.01

Dobos Tamás kapta Genezis című alkotásért a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az operatőri munkát a középpontba helyező seregszemle elismeréseit szombaton adták át Szegeden.

Szabó Gábor, a zsűri elnöke elmondta: évről évre növekszik a fesztiválra nevezett alkotások száma, valamint színvonala és egyre több a női operatőr is.

Az életműdíjat idén Kende Jánosnak ítélte oda a zsűri. A Színház- és Filmművészeti Egyetem elvégzése után közvetlenül, 1967-ben elkészítette első játékfilmjét Jancsó Miklóssal, akivel 25 év alatt összesen 14 filmet forgattak együtt. Kende János nevéhez összesen hatvan játékfilm, számos tévéfilm, rengeteg dokumentum- és reklámfilm fűződik. 1989-ben a világ száz legjobb operatőre közé választották. 2002-ben abbahagyta a filmkészítést, azóta idejét és tehetségét teljes mértékben a tanításnak szenteli.

A legjobb nagyjátékfilm díját az As I fall című alkotásért Ivar Taimnak ítélte a zsűri. A legjobb kisjátékfilmnek Simonas Glinkskis Budéjimas - Watch keeping című munkáját választották. A legjobb kísérleti film Pálos Gergely Dark chamber című alkotása lett.

A Vision Team és a Special Grip Hungary által a legjobb fiatal operatőrnek járó elismerést Lauretta című kisjátékfilmjéért Bálint Dániel kapta.

Szeged város díját Ignorancie is bliss című kisjátékfilmért Herman van den Boschnak ítélték oda. A diákzsűri díját Becsey Kristóf és Bálint Dániel kapták meg a Rossz versek című nagyjátékfilmjükért.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság közönségdíját Virginie Surdej kapta Insyriated - Volt egyszer egy Szíria című nagyjátékfilmjéért. Az alkotást találta a legjobbnak a kritikuszsűri és az operatőri mesterképzés hallgatóiból álló zsűri is.

A fesztivált immár harmadik alkalommal azzal a szándékkal szervezték meg, hogy a szegedi születésű, 2016-ban elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét, művészetét ébren tartsa, munkásságát, személyiségét minél szélesebb körben megismertesse, és ezt a tudást az újabb nemzedékeknek átadja. Az idei seregszemlére több mint háromszáz alkotást neveztek, az előzsűri a versenyprogramba kilenc nagyjátékfilmet, 23 kisjátékfilmet és kilenc kísérleti filmet válogatott be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!