TV műsor

A határvárosi funkció erősítését helyezi fejlesztései középpontjába Mórahalom

Belföld, 2021.09.10

Mórahalom a következő időszakban a határvárosi funkció erősítését helyezi fejlesztései középpontjába - jelentette ki Nógrádi Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester pénteken a homokháti kisvárosban.

A nyugat-balkáni térség kapujában található város intézményi, infrastrukturális és gazdasági fejlődését meghatározza elhelyezkedése - mondta a polgármester az Európai Unióval kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét a 2021 és 2025 közötti időszakban is tovább folytató Europe Direct Szeged által szervezet szakmai rendezvényen.

A következő évek fejlesztései között meghatározó lesz a digitalizáció. A település elsősorban nem újabb ipari parkok kialakításában gondolkodik, hanem a digitális alap-infrastruktúra megteremtése mellett a többi közt olyan fejlesztésekben, melyek segítenek összekapcsolni a magyar-szerb határ két oldalán található vállalkozásokat - hangsúlyozta politikus.

Nógrádi Zoltán a helyben lakók életminősége szempontjából kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a természeti környezet megóvását segítő beruházásokat is. Mint mondta, ezek később turisztikai vonzerőt jelenthetnek a térség számára. Példaként a Nagyszéksós-tó rehabilitációját említette, ahol negyvenöt fiatal tehénből és borjúból álló bivalygulya telepítésével állították helyre a vizes élőhelyet, amely ma már jelentős számú turistát vonz, és ahova 1,7 milliárd forintos beruházással bemutatóközpontot terveznek.

A térség jövője szempontjából meghatározó az integrált vízgazdálkodás megvalósítása. A Homokhátság vízpótlása mellett gondoskodni kell a lehulló csapadék visszatartásáról, illetve a turisztikai célra kitermelt - ezért nem visszasajtolható - termálvíz kezeléséről is - fejtette ki a polgármester. Hozzátette: ezzel a következő években a kisváros térségében 2 ezer hektárra növelnék az öntözött területek nagyságát.

A Europe Direct Szeged a Magyarországon 17 megyeszékhelyen, unió szerte 424 helyszínen működő tájékoztatószolgálat része, amely célja, hogy közelebb hozzák a lakossághoz az EU-val kapcsolatos témákat. A magyar hálózatban a szegedi az egyetlen olyan iroda, melynek befogadó szervezete felsőoktatási intézmény, a Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézete.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!