A hazafias honvédelmi nevelésről beszélt Benkő Tibor Bátonyterenyén

Belföld, 2021.07.19

A hazafias honvédelmi nevelésről beszélt Benkő Tibor honvédelmi miniszter hétfőn a Nógrád megyei Bátonyterenyén a tárca egyik, fiataloknak szervezett táborának felkeresésekor.

Honvédelmi tábor Bátonyterenyén A miniszter az MTI-nek azt mondta: e nevelés részét képezik a honvédelmi táborok, amelyekből idén 40-et indítanak, különböző helyszíneken.

Tavalyelőtt 72 tábort szerveztek, a múlt évben a pandémia miatt erre nem volt lehetőség - tette hozzá.

A honvédelmi miniszter megemlítette, hogy a Magyar Honvédségnél 2017-ben indították el a honvédelmi és haderőfejlesztési programot.

Míg utóbbi a technikai eszközök beszerzéséről, a hadiipar fejlesztéséről, a kutatásról, az innovációról szól, a honvédelmi része a katonák életpályamodelljét is magában foglalja, az illetményre, a lakhatásra és az egészségkárosodásra vonatkozóan. Ide tartozik továbbá a hazafias honvédelmi nevelés, az oktatás, képzés, a társadalmi kapcsolatok erősítése, az önkéntes tartalékos katonai szolgálat megvalósítása, és a hazafias honvédelmi nevelés szerves részét képezik a honvédelmi táborok.

A törvény értelmében általános iskolásokat nem lehet katonának nevelni - ezt a célt a kadétképzés szolgálja - a táborokba viszont őket is hívják minden nyáron, azzal a nem titkolt céllal, hogy lesznek, akik ezt a pályát választják - mondta a miniszter.

Benkő Tibor tájékoztatása szerint Bátonyterenyére hat megyéből érkeztek gyerekek, a 29 résztvevőből öten lányok.

Sátrakban helyezik el őket, a napirend kötött, az ébresztő 6.30 órakor van, a mobiltelefont pedig 20 óra után vehetik elő a 12-15 éves gyerekek.

A honvédelmi tárca vezetője elmondta, szerveznek túlélőtáborokat is, ahol többi között elsősegélynyújtást, terepen tájékozódást vagy tűzrakást tanulhatnak a résztvevők.

A bátonyterenyei, hétfőtől péntekig tartó program úgynevezett "harcos" honvédelmi tábor, foglalkoznak alaki, egészségügyi, túlélési ismeretek elsajátításával. Lesz járőrverseny, bemutatót tartanak a hagyományőrzők és a különleges rendeltetésű dandár.

Pénteken szüleiknek mutatják be a táborozók, hogy mit tanultak a hét folyamán, és jutalmazzák a versenyek győzteseit.

A bátonyterenyei tábort a MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóalj szervezi. Gáspár Levente alezredes, zászlóaljparancsnok az MTI-nek elmondta, a zászlóalj 2019-ben három tábort indított Nógrád megyében, Rétságon, Salgótarjánban és Bátonyterenyén. Idén ez az első program, augusztusban Salgótarjánban lesz hasonló tábor. (FOTÓ)
(MTI)

Címkék

Benkő Tibor Bátonyterenye

Galériánk

Honvédelmi tábor Bátonyterenyén Honvédelmi tábor Bátonyterenyén Honvédelmi tábor Bátonyterenyén
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!