„A házasság egy szövetség, ami nem csak boldog időszakokban, hanem a viharokban is kell, hogy működjön” – interjú Joób Dórával

Belföld, 2023.06.22

Egy kemény tanév után, egy programokkal teli nyár – ez vár a szegedi Joób Familyra.

A Joób-család
Joób Márton és Joób Dóra neve mindenkinek ismerős, ők azok, akik bízva a Jóisten akaratában, 11 gyermeket vállaltak és nevelnek mérhetetlen odaadással, türelemmel és kellő szigorral – egészen pontosan most már csak 10-et, legidősebb lányuk ugyanis nemrégiben férjhez ment. Vakációról, mindennapokról, szabadidőről Joób Dórával beszélgettünk.

WR.: Kezdetét vette a vakáció, hogy néz majd ki nálatok a nyári szünet?

J. D.: Igen, beindult a nagyüzem – hát egy valami már most biztos, mégpedig, hogy mozgalmas és élettel teli néhány hét lesz ez. A nagyobbak mennek ide-oda, a kisebbek végig itthon lesznek, így biztosan nem fogunk unatkozni. Ilyenkor egész nap nagy a nyüzsgés, zajlik az élet, dolgoznak a gépek…

WR.: Hogyan tudtok lefoglalni ennyi gyereket egyszerre vagy külön-külön? Szünet ide vagy oda? Tudomásom szerint komoly logisztikátok van mindenre?! 

J. D.: Igen, a logisztika egy fontos dolog az életünkben, viszont inkább tanév közben játszik fontos szerepet. Nyáron nagyobb a “lazaság”, nem annyira kötött a program, de valóban kihívás sok különböző korú gyereket lekötni. A kedvenc programok közé a medencézés, biciklizés, focizás tartozik, mindegyikük nagyon szeret kint lenni a szabadban. Hála Istennek, ilyenkor sokkal kevesebbet ülnek a TV előtt, mint mondjuk télen. Szeretünk közös programokat is csinálni, amiben mindenki részt tud venni, legyen az egy séta, biciklizés, tábortűz rakás és körül ülés, családi filmnézés, beszélgetés, imádkozás.

WR.: Hogyan vészeltétek át a tanévet? Mennyi idő jut egy-egy gyerekre, ha tanulni kell vele vagy segíteni kell neki bármilyen házi feladat elvégzésében? 

J. D.: A tanév nagyon kemény volt… rengeteg a különóra (szinte mindenki zenél vagy sportol valamit), a beadandó feladatok, a tanulnivaló… Szerencsére azonban a mi gyermekeink nem igazán igénylik a tanulásban való segítséget, elég önállóak. Nem is tudom, hogy tudnék mindegyikükkel külön-külön még tanulni is, ha erre igény mutatkozna.

WR.: Hogyan osztjátok meg magatok között Marcival a feladatokat? Ki az, aki segít nektek bármiről is legyen szó? 

J. D.: Nincs semmiféle külső segítségünk. Ha “bajban vagyunk”, anyósomék vagy Grétiék ( a legnagyobb lányunk és a férje) segítenek, de általában megoldjuk magunk. Marci segít, amiben csak tud, de így is nagyon sok a munka, feladat, ami rám hárul. Igyekszem a gyerekeket is bevonni, már csak azért is, hogy ők is megtanulják a házimunkát.

WR.: Mennyi idő jut magadra, mivel töltöd azt? 

J. D.: Viszonylag kevés, de azért igyekszem. Szeretnék többet olvasni, de arra ritkán jut időm. Egy-egy barátnős program vagy egy jó fürdő viszont csodákat tud tenni…

WR.: És zárásképp: nemrég osztottad meg egy bejegyzésben, hogy húsz éve vagytok házasok Marcival. Elmondásod szerint nagyon sok minden történt veletek ebben a húsz évben, örömteli és kevésbé örömteli dolgok - ezek egy része a nyilvánosság előtt zajlott. Milyen tanáccsal látnád el azokat, akik most kívánnak férjhez menni vagy megnősülni? Illetve azokat, akik még nem olyan régóta házasok? Legidősebb lányotok nemrég ment férjhez, őt milyen útravalóval láttátok el? 

J. D.: A lányunknak, Grétinek, és bárki másnak is ugyanazt a tanácsot adjuk: ha valaki megházasodik, kötelezze el magát egy életre, mert a házasság egy szövetség, ami nem csak boldog időszakokban, hanem viharokban is kell, hogy működjön. Ha az ember elkötelezi magát, akkor jöhet bármi vagy bárki, össze fognak tartani, és ketten együtt bármit le tudnak győzni. Nagyon hálásak vagyunk, hogy nálunk ez nagyon jól működik két évtized után is.
(Webrádió)

Címkék

Joób Dóra Joób Márton Joób-család

Galériánk

A Joób-család A Joób-család A Joób-család
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!