A Jobbik és a DK szerint újra kell számolni a nyugdíjakat

Belföld, 2021.09.09

Fókuszban a nyugdíjak úgynevezett „svájci indexálás” alapján való kiszámítása, valamint a kormány járványkezelése. Ismét sajtótájékoztatót tartottak a Jobbikés a DK képviselőjelöltjei.

Binszki József
Az előválasztási kampányban minden csütörtökön közös sajtótájékoztatót tart Binszki József, a Demokratikus Koalíció, valamint Tóth Péter a Jobbik képviselőjelöltje. Mind ismert a két párt egymás jelöltjeit támogatja Csongrád-Csanád megye 1-es és 2-es választókörzeteiben. Ezúttal Binszki József az öregségi-, a rokkant- és a szolgálati nyugdíjak rendszeréről, illetve azok hibáiról beszélt.

Komoly probléma szerinte, hogy az Orbán-kormány regnálása alatt csak az infláció mértékével megegyező arányban emeli az állam a nyugdíjakat. Ez lényegében azt jelenti, hogy mindössze annyival nő a nyugdíj, amennyivel kevesebbet ér a pénzünk, így az esetleges gazdasági növekedés eredményei nem jelentkeznek a juttatásban. Ez tovább növeli a társadalmi különbségeket, ami Magyarországon amúgy is túl nagy.

A nyugdíjas szegénységben érintett 450 ezer ember - akik a megélhetési küszöbérték alatt kell, hogy megéljenek hónapról hónapra - az összes nyugdíjas 22 százalékát teszi ki. Közülük 1,2 millió idős embernek nem éri el a nyugdíja az átlagnyugdíjat, ami most 150 ezer forint. A nyugdíjasok 80 százaléka pedig 200 ezer forint alatti nyugdíjból él. Ennél is nagyobb baj, hogy a nyugdíjminimum összege a megalázó 28500 forint – mondta a DK politikusa. Áder János nyugdíja több mint 4 millió forint lesz havonta, ami egy egyszerű számítás szerint azt jelenti, hogy a köztársasági elnök négyóránként megkapja azt az összeget, amit egy nyugdíjminimumra jogosult magyar polgár kap havonta. Ez tarthatatlan az ellenzéki jelöltek szerint, és ezért kell visszatérni a svájci indexálás rendszeréhez, amely jóval igazságosabb nyugdíjrendszert
eredményezett még a Fidesz hatalomra kerülése előtt.

A nyugdíjemelésnél a jelenlegi inflációkövető nyugdíjemeléssel szemben át kell térni a vegyes indexálásra. Azaz a "svájci indexálást" kell bevezetni, ahol 50 százalékban az inflációt, 50 százalékban pedig a nettó bérnövekedés mértékét vennék figyelembe az éves nyugdíjemelés kiszámításánál. Rendezni kell a rokkantnyugdíjasok helyzetét is, ugyanis az ő juttatásaikat épp úgy megnyirbálták, mint a szolgálati nyugdíjasokét.

Binszki József szerint egy kormányváltást követően teljesen át kell alakítani a nyugdíjrendszert, hogy igazságosabb legyen a javak elosztása, és csökkenjenek a társadalmi különbségek. Azt is előrevetítette a képviselő, hogy az új kormány különböző egyedi juttatásokkal kompenzálja majd a nyugdíjasokat az elmúlt 11 év mulasztásai miatt.

A Jobbik teljesen egyetért ezzel az elképzeléssel – mondta Tóth Péter. Ő a kormány járványkezelését bírálta elsősorban a sajtótájékoztatón. Szerinte nem a kormány által favorizált eseményekhez kellene kötni a járványügyi intézkedéseket, hanem a szakmai szempontok figyelembevételével kellene korlátozásokat hozni. Példaként említette azt a vadászkiállítást, mely Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szívügye, és ami miatt jelenleg elképzelhetetlen, hogy bármiféle korlátozó intézkedést hozzon a kormány.

Tóth Péter beszélt arról is, hogy a kormány fenyegetőzésekkel igyekszik védekezni a negyedik hullám ellen, például, hogy kötelezővé teszik néhány szakterületen a védőoltást. Inkább a jól bevált védekezési formákat kéne újra elővenni, így a maszkviselés elrendelése, illetve a tömegrendezvények beszüntetése sokkal többet érne, mint az oltások ráerőltetése olyanokra, akik nem szeretnék felvenni egyik vakcinát sem. Tóth Péter szerint jó esély van arra, hogy a koronavírus-járvány idén ősszel is hasonlóképpen zajlik majd, mint tavaly a második hullám idején.
(Webrádió)

Címkék

Binszki József Tóth Péter DK Jobbik
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!