A Jobbik tiltakozik a tanárképzés "lebutítása" ellen

Belföld, 2021.08.19

A néppárti Jobbik tiltakozik a tanárképzés tervezett átalakítása, "lebutítása" ellen - jelentette ki a párt országgyűlési képviselője csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Jobbik szerint a tanárhiányra a pedagógusok kiemelt erkölcsi és anyagi megbecsülése, az átfogó béremelés jelenthet hosszú távú megoldást - közölte Brenner Koloman.

Az Országgyűlés alelnöke hangsúlyozta, pártja nemzetstratégiai kérdésként kezeli az oktatást, ezért a párt régi követelése az önálló oktatási tárca felállítása.

Kijelentette: a Fidesz "tudás- és értelmiségellenes politikájának" újabb megnyilvánulása a tanárképzés "lebutításának" terve, miközben a tudás évszázadában a magyar állampolgárok jóléte az oktatáson, vagyis a tudás közvetítőin, a pedagógusokon múlik. Az átalakításra vonatkozó javaslat viszont visszaszorítja a szakirányú képzést, vagyis az 5+1 éves középiskolai tanárképzés esetében az eddigi 130 kreditnyi tartalom helyett csupán 80 kreditet tenne kötelezővé. Továbbá a tervezet megszüntetné a különbséget az általános iskolai és a középiskolai tanárok képzési szintje között, ami teljesítményellenes - fűzte hozzá Brenner Koloman.

Kérdésre válaszolva úgy vélekedett: valós veszély, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz ki akarja léptetni Magyarországot az Európai Unióból, hiszen a fideszes "propagandasajtó" már erre hangolja az elvakult Fidesz-szavazókat. Az euroatlanti elkötelezettségű Jobbik szerint ugyan szükség van az unió reformjára, egy új kiegyezésre Nyugat-Európa és Közép-Európa között, ám ezt a kiegyezést a tárgyalóasztal mellett, az EU tagjaként lehet elérni - tette hozzá Brenner Koloman.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!