A keleti vakcinákkal oltottak nehezebben utazhatnak, de számukra is adott a lehetőség, hogy külföldön nyaraljanak

Belföld, 2021.07.29

Alaposan tájékozódjon mindenki, mielőtt útra kel - javasolja Prónay Gyula, a Proko Travel utazási iroda vezetője.

Proko Travel A járvány miatti megszorító intézkedések ugyanis országonként nagy eltéréseket mutatnak, ám Európában bizonyos előírások betartásával szinte valamennyi területre beutazhatunk.

Egyetlen ország van jelenleg Európában, ahol semmilyen oltással vagy védettséggel kapcsolatos igazolást se kell felmutatnunk, ha be akarunk oda utazni, illetve néhány napot ott akarunk tölteni. Ez Svájc, amely hazánkat biztonságos országként tartja nyilván, ezért nem kér semmilyen papírt tőlünk sem a határon, sem az alpesi ország területén.

Viszonylag könnyű beutazni két szomszédos államba, Szerbiába és Romániába is, ám a kontinens legtöbb országában ragaszkodnak az uniós védettségi igazoláshoz. Prónay Gyula azt javasolja, hogy akiket nyugati gyártmányú vakcinával oltottak, azok töltsék le a mobiltelefonjukra az eeszt.gov.hu oldalról a saját védettségüket igazoló dokumentumot. Érdemes kinyomtatni ezt az igazolást, mert ha bármi történik a telefonunkkal a határon, akkor nem engedélyezik a belépést például Horvátországba és Szlovéniába. Az uniós igazolást csak a nyugati vakcinákkal beoltottak kaphatnak, tehát a kínai és orosz oltások esetében nem érvényes. Azok tehát, akik az EU által el nem ismert oltásokkal rendelkeznek, kénytelenek friss antitest teszttel vagy PCR teszttel érkezni a határra.

Mivel az uniós országok legtöbbje esetében nincs határellenőrzés, az illetékes szervek az adott ország területén szúrópróba szerűen kérhetik a védettséget igazoló dokumentumokat. Prónay Gyula hozzáteszi, hogy Olaszországban például a szállodák munkatársai szinte minden esetben elkérik ezeket a dokumentumokat, de sokszor a múzeumok munkatársai is ellenőrzik a védettségi igazolványokat. Ausztriában 48 óránként kell tesztet végezni azoknak, akik nem rendelkeznek uniós védettségi igazolással. Ez rendkívül megnehezíti azokat az utakat, melyek Ausztrián keresztül szállítják a turistákat Nyugat-Európába.

Ha kitekintünk a tágabb világba, akkor ennél is speciálisabb szabályozásokat látunk. Az Európai Unióból például március közepe óta nem lehet beutazni az Egyesült Államok területére, ugyanakkor Kanada a múlt héten oldotta fel ezt a korlátozást az uniós polgárokkal szemben. Prónay Gyula egyébként 80-100 csoport utaztatására számít az idén, ami jelentős javulás 2020-hoz képest, de jelentősen elmarad az utolsó „békebeli évnek” számító 2019-től. Most abban reménykedik a szakma, hogy a határok teljes lezárására már nem kerül sor a járvány miatt, és a turizmus magához tér a közeljövőben. Az utazási irodák munkatársai jól tudják, hogy az emberek szeretnek utazni, így a nehézségek ellenére is fellendülést várnak a jövőtől.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!