A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének közleménye

Belföld, 2022.05.26

    Budapest, 2022. május 26., csütörtök (OS) -

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének (KKDSZ) Országos Tanácsa az új kormány kulturális vezetésétől elvárja az érdemi szociális párbeszédet, és az érdemi érdekegyeztető tárgyalások megkezdését a Kulturális Érdekegyeztető Tanácsban.
A KKDSZ - mint ismeretes - a Kulturális alaptörvény (a 1997. évi CXL. törvény) kezdeményezőjeként, tartalmi előkészítőjeként, egyik megalkotójaként, de számos egyéb önkormányzati és szakmai reform elindítójaként az elmúlt több, mint 30 évben bizonyította, hogy a szakmailag megalapozott modernizációt sem a kultúra, sem a közszolgálat területein nem akadályozta.
Éppen ezért a KKDSZ elvárja, hogy a közgyűjteményi és közművelődési területen a továbbiakban ne történjen semmiféle átalakítás érdemi szakmai és munkavállalói egyeztetés nélkül, és a vonatkozó jogszabályok előkészítésébe vonják be a Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetét!
A KKDSZ ezen törekvései összhangban állnak az európai szakszervezeti szövetségek által megfogalmazott követelésekkel is:
1. Meg kell erősíteni a kollektív tárgyalási rendszereket!
2. Meg kell valósulnia a gyakorlatban az azonos munkáért azonos bér elvének, és meg kell teremteni az egyenlő munkakörülmények garanciáit!
3. Meg kell erősíteni a dolgozók tájékoztatásához, a döntésekben való részvételéhez, a konzultációkhoz, továbbá a kollektív tárgyalásokhoz való munkavállalói jogokat!


Budapest, 2022. május 26.


KKDSZ Országos Tanácsa


Kiadó: Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!