A lakásállomány energiahatékonysági felújítását javasolja a Párbeszéd

Belföld, 2023.03.24

A Párbeszéd azt javasolja, hogy uniós forrásból kezdődjön el a hazai lakásállomány energiahatékonysági felújítása.

Szabó Tímea frakcióvezető, a párt pénteki, online sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy az orosz-ukrán háború megmutatta, milyen veszélyes, ha egy ország az energiapolitikáját az orosz gázra építi. A politikus arra is kitért, hogy amíg az EU-ban a megújuló energia aránya 38 százalék, addig Magyarországon 14 százalék.

Az országot vissza kell állítani az ésszerű energiapolitika útjára, ennek az egyik legegyszerűbb módja az, hogy a lakásállomány felújításával csökkentjük az energiafelhasználást - fogalmazott.

Az eseményen részt vett Jávor Benedek, a Párbeszéd uniós tanácsadója, aki azt mondta, hogy Magyarországnak is mindent meg kell tennie a fosszilis energiaforrásokról való leválás érdekében. Mind a szél-, mind a napenergiát érintő korlátozásokat azonnal fel kell oldani - szögezte le.

A Párbeszéd által javasolt épületfelújítási program legalább évi 100-150 ezer lakást érintene és évi 300 milliárd forintból valósulna meg - közölte. Erre az uniós forrásokból rendelkezésre állna a fedezet - érvelt, hozzátéve, hogy a programnak minden épülettípusra ki kell terjednie.

Szabó Tímea egy másik témára áttérve azt mondta, hogy a csütörtöki hírek szerint Pintér Sándor belügyminiszter "kirúgta (...) a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetőjét, aki kritikus szakvéleményt fogalmazott meg" a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárral kapcsolatban. A frakcióvezető pártja nevében azt követelte, hogy a menesztett vezetőt vegyék vissza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!