A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közleménye (2. rész)

Belföld, 2021.05.18

(OS) - Újabb nemzetközi szövetségben a MEKH

A MEKH 2014 óta 5 229 644 darab származási garanciát jegyzett be a számlatulajdonosok részére. 2019-ben 461 911 darab, míg 2020-ban már 1 781 597 darab származási garancia került be a hazai rendszerbe. Tavaly 1 136 GWh villamosenergia-fogyasztás megújuló eredetét igazolták származási garancia tanúsítvány segítségével. Ez az éves hazai felhasználás megközelítőleg 2,5 százaléka. 2019-ben ez még csak 503 GWh volt.

Horváth Péter János hangsúlyozta, hogy a kiadott igazolások száma is azt mutatja, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a megújuló eredetű villamos energia felhasználása iránt. A fogyasztónak csupán a megfelelő kiskereskedelmi ajánlatot kell választania ahhoz, hogy az igényeinek megfelelő eredetű, származási garanciával igazolt villamos energiához jusson - mondta a MEKH elnöke.

A MEKH tavaly decemberben kérte felvételét a származási garanciák kibocsátásáért felelős szerveket tömörítő AIB-be. A csatlakozási folyamatot az AIB 2021. május 7-én megtartott általános értekezlete zárta le, amelyen az AIB vezetőségét követően a tagok is egyhangú szavazással jóváhagyták a hivatal csatlakozását. A MEKH csatlakozásával 34-re bővült az AIB tagjainak száma.

A származási garanciákkal kapcsolatos további információk a hivatal honlapján érhetők el.

Kiadó: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!