A magyar és a lengyel helyzet kivizsgálására kérik az Európai Bizottságot lengyel pártok és a Párbeszéd

Belföld, 2021.07.06

Közös levélben fordultak lengyel ellenzéki pártok képviselőcsoportjai és a Párbeszéd Magyarországért az Európai Bizottsághoz (EB), hogy vizsgálja meg a magyar-lengyel helyzetet, és indítsa el a jogállamisági mechanizmust, amely tisztázza, van-e rendszerszintű sérelem - közölte a Párbeszéd kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az Ursula von der Leyenhez, az EB elnökéhez eljuttatott levelet a Párbeszéd mellett Lengyelország Zöld Pártja (Partia Zieloni), a Modern Párt (Nowoczesna) és a Lengyel Kezdeményezés (Inicjatywa Polska) írta alá.

A pártok a többi között azt javasolják, hogy a jogállamiság tiszteletben tartásának elvét kapcsolják össze az unió költségvetésének hatékony végrehajtásával, összhangban a hatékony és eredményes pénzgazdálkodás elvével - fogalmaztak.

Egyúttal azt is kérik, hogy vegyék figyelembe az EU-s támogatások végső kedvezményezettjeinek érdekeit, hogy azok maradéktalan hozzáférése a finanszírozási forrásokhoz minden esetben fennmaradjon - áll a szövegben.

A négy párt felveti, hogy az Európai Bizottság tegye közvetlenül elérhetővé a végső kedvezményezettek, köztük a helyi és a regionális önkormányzatok, a civil szervezetek, valamint a kis- és közepes vállalkozások számára azokat a forrásokat, amelyeket csökkentések vagy más pénzügyi korrekciók érintenek más finanszírozási programokba való áthelyezéssel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!