A magyar kultúra napja - MSZP: átfogó, jelentős kulturális mentőcsomagra van szükség

Belföld, 2021.01.22

Átfogó, jelentős és a koronavírus-járvány okozta károkat enyhítő kulturális mentőcsomagot sürgetett az Országgyűlés szocialista alelnöke pénteken, a magyar kultúra napján.

Hiller István az MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón a kultúra nemzeti és európai identitást meghatározó szerepét hangsúlyozva közölte, a kultúra művelői ma nagy bajban vannak, mert zárva vannak a színházak, művelődési házak, koncerttermek, nem lehetnek fesztiválok, kiállítások.

Hozzátette: számos művésznek nincs, vagy alig van jövedelme, sokan közülük ételfutárként, kézbesítőként dolgoznak.

Problémaként beszélt arról is, hogy a közművelődési dolgozóktól a kormány elvette a közalkalmazotti státuszt és egy sokkal labilisabb, kevésbé biztonságos munkaviszonyt kényszerített rájuk.

Hiller István elmondta, voltak helyes lépések, adó- és járulékcsökkentések, garázskoncertek, de mindez kevés.

A volt oktatási miniszter azt mondta, a sport jelentőségét nem vitatja, de "égbekiáltó a különbség" a kultúrára és a sportra jutó kormányzati juttatások mértéke között.

Az ellenzéki politikus kitért arra is, hogy a koronavírus-járvány elleni küzdelem mellett egy másfajta is folyik az országban: a kormány és a kormánypártok a politikai és a gazdasági tér elfoglalása után most a szellemi, intellektuális tér elfoglalására tesznek kísérletet.

Hangsúlyozta, ha az ellenzéki pártok megkapják a választói felhatalmazást, akkor garantálni fogják az alkotói, művészi szabadságot. A politika nem fog beleszólni abba, ki, mit és hogyan rendez, ír vagy alkot - tette hozzá, úgy folytatva: nem lesz politikai elvárás a művészekkel szemben.

Hiller István azt mondta, a politikának az a feladata a kultúra területén, hogy teret és keretet biztosítson, lehetőséget nyújtson és legfőképp békén hagyjon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!