A Magyar-Osztrák-Bajor Társaság közleménye

Belföld, 2024.05.20

    Budapest, 2024. május 20., hétfő (OS) - Budavár dicsőséges visszafoglalásának 175. évfordulójára emlékeztek a Magyar-Osztrák-Bajor Társaság és a Hegyvidéki Trianon harangja Társaság tagjai.

Budavár dicsőséges visszafoglalásának 175. évfordulójára emlékeztek a Magyar-Osztrák-Bajor Társaság és a Hegyvidéki Trianon harangja Társaság tagjai.
A Görgei Artúr, Klapka György és Damjanich János tábornokok által vezette győztes 1849. április 26-iki (Komárom-szőnyi) csatát követően, Görgei Artúr honvédtábornokkal, az I. és III. hadtest megindult Budára a Magyar Szent Korona Országainak szabadságáért és függetlenségéért harcolni és elfoglalni a Budai várat. Budavár ostroma és visszafoglalása, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tavaszi hadjáratának legkiemelkedőbb eredménye volt. 175 éve 1849. május 4-től május 21-ig 17 napos ostrom után a honvéd hadsereg véres harcok árán visszafoglalta Buda várát. Az 1849. évi május 21-ig a Budavár bevételénél elesett vitéz honvédek száma közel ezerkettőszáz volt. Obeliszkek, szobrok és emléktáblák emlékeztetnek Pesten és Budán a honvédcsapatokra, a bátor honvédekre és az elesett hős bajtársaikra. Áldás emlékükre!
A Magyar-Osztrák-Bajor Társaság és a Hegyvidéki Trianon harangja Társaság tagjai Pesten és Budán emlékeztek, koszorúztak, mécseseket gyújtottak, - a magyar honvédek, a Bécsi Légió, a Bécsi Akadémia-i légió, a Német (szlovák) légió, a Lengyel légió és az Olasz légió - hőseinek emlékére.Kiadó: Magyar-Osztrák-Bajor Társaság

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!