A Magyar Urbanisztikai Társaság közleménye

Belföld, 2021.06.17

    Budapest, 2021. június 17., csütörtök (OS) - A Magyar Országgyűlés a közelmúltban módosította az Épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényt, amely változtatás a hazai települési tervek rendszerének átalakítását jelzi. A tervezési rendszer megkezdett átalakításával kapcsolatban a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöksége megfogalmazta és közreadja álláspontját.

Az 1966 óta a szakterületet szakembereit összefogó MUT elnöksége a tagsággal történő egyeztetés mellett a jogalkotói szándékok megértése érdekében konzultált az Építészeti, Építésügyi és Örökségvédelmi Helyettes Államtitkársággal, amely a részletszabályok előkészítésével kapcsolatban egyeztet társaságunkkal.

A törvénymódosítás révén a tervek számának csökkentése egy határozott elmozdulást jelent a változtatás irányába, azonban a tervezési rendszer valóságos átalakítása a további részletszabályok kidolgozásán múlik, illetve azon, hogy az új jogszabályi keretek között milyen tervezési gyakorlatok fognak kialakulni a valóságban, ezt milyen szakmai, finanszírozási és képzési folyamatok fogják támogatni. Az eddig kirajzolódott szándékokat támogathatónak látjuk, azonban a tervezési eszközrendszer megformálásához kapcsolódóan 12 pontban fogalmaztunk azokat a szempontokat, amelyek érvényesítését szükségesnek látjuk egy hatékonyabb települési tervezési fejlesztési rendszer és gyakorlat megteremtéséhez.

A nyilatkozat elérhető a Magyar Urbanisztikai Társaság honlapján.


Kiadó: Magyar Urbanisztikai Társaság

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!