A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége közleménye (2. rész)

Belföld, 2021.04.27

    Budapest, 2021. április 27., kedd (OS) -

A kezdetektől napjainkig közel 1000 négylábú segítőt adott a szövetség a vakvezetőkutyát igénylő látássérült emberek mellé. Jelenleg 80 látássérült személy közlekedik az MVGYOSZ által kiképzett kutyával és több tucat leendő vakvezetőkutya nevelése, kiképzése van folyamatban.
A kutyák kiképzésének szilárd alapját jelenti az MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Központjának önkéntes kölyöknevelői közössége. Az ő áldozatos munkájukat 2020 óta ismerik el az MVGYOSZ elnöksége által alapított Rithnovszky-díjjal. A kitüntetés három fokozatát az önkéntesek meghatározott számú leendő vakvezetőkutya felnevelésével érdemelhetik ki. A 2020-as díjazottak között olyan önkéntes is van, aki jelenleg már a tizenharmadik kutyát neveli a központ és egy majdani látássérült gazdi számára. A díjazottak klubjához idén egy újabb páros, Németh Gergely és Petrás Vera csatlakozott, akik harmadik kutyájuk felnevelésével a díj ezüst fokozatát érdemelték ki.
A kutyatartásról szóló döntés komoly felelősség, és nincs ez másképp abban az esetben sem, ha egy látássérült személy határozza el, hogy vakvezetőkutyával szeretne közlekedni. Az MVGYOSZ 2021-ben ezt a felelősséget hangsúlyozva hívja fel a figyelmet a vakvezetőkutyák és az önkéntes kölyöknevelők szívvel-lélekkel végzett munkájára, valamint a vakvezetőkutya és a látássérült gazdi között létrejövő kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolatra.
A vakvezetőkutyák világnapja alkalmából készült ünnepi videó az MVGYOSZ honlapján - mvgyosz.hu - tekinthető meg.


Kiadó: Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!