A Munka-kör Alapítvány a Hallássérültekért közleménye

Belföld, 2020.12.10

    Budapest, 2020. december 10., csütörtök (OS) - Mit jelent hallássérültként ügyet intézni, figyeljünk jobban egymásra! - A hallássérültek legnagyobb problémája, hogy kommunikációs lehetőségük korlátozott. Sokan közülük nagyon kicsi szókinccsel rendelkeznek. Az iskolából úgy jönnek ki, hogy alapvető, a mindennapi élethez szükséges szavakat, illetve azok tartalmát nem tudják azonosítani. Ezen kívül a halló társadalom sincs felkészülve a velük történő kommunikációra.

Ilyen háttérrel szinte lehetetlen egyedül hivatalos ügyeket intézni. Sokszor a hallóknak is embert próbáló eligazodni a hivatalokban, a dokumentumokban és abban, hogy mit hol kell intézni, nemhogy egy hallássérült embernek. Kommunikációs nehézségeik miatt elesnek fontos információktól, nem tudnak ügyet intézni, az adott hivatalban nem értik őket.
Nemrég történt, hogy egy kollegánk házából többek között ellopták az összes iratát. Így azokat az okmányokat is, amivel az úti költségét és a személyét igazolja. Négyszer volt a rendőrségen a szüleivel mire egy feljelentést tudtak tenni. A személyi igazolványát és a rehabilitációs iratait 2 hónapja segítjük intézni. Most már el is kísérjük, a tőlünk távol lakó kollegánkat a hatóságokhoz.
Eligazodás a hatóságok kompetenciái és a neve között, az hogy időpontot kell egyeztetni, mikor kell oda menni, kit kell keresni, ez nekünk is sok időt, utána járást jelent. Szerencsére a hatóságok nagyon együttműködőek voltak, amikor már megértették, hogy miért van szükség a segítségre és hogy mit jelent hallássérültként ügyet intézni.

Kiadó: Munka-kör Alapítvány a Hallássérültekért

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!