A nándorfehérvári diadalra emlékeztek Szegeden

Belföld, 2023.07.23

Idén immár 18. alkalommal emlékeztek meg a világraszóló nándorfehérvári diadalról Szegeden, melynek egyik legnépszerűbb betétprogramja a szombat délutáni középkori fegyver- és hadi bemutató volt.

XVIII. Nándorfehérvári Emléknap
A Hunyadi János által vezetett keresztény magyar seregek 1456. július 22-én mértek megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán jelentős túlerőben lévő csapataira. A nándorfehérvári diadal emléke előtt tisztelegve, az Országgyűlés július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította.  

1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezetésével dél felé vonuló keresztesek megálltak a szegedi ferences rendház mellett, a mai Mátyás tér területén, így a Nándorfehérvári Emléknapoknak a helyszín révén közvetlen kapcsolata is van a történelmi eseménnyel. 2006-ban a szegedi ferences rendház alsóvárosi kultúrházának munkatársai azzal a szándékkal hívták életre a Hunyadi János török fölött aratott győzelmére emlékező rendezvényt, hogy a világraszóló győzelem előtt méltóképpen tisztelegjenek. A rendezvény évről-évre egyre több embert mozgat meg, mintegy százan nézték végig például a hadi bemutatót is.  

A pénteki napon pódiumbeszélgetéssel, valamint lemezbemutatatóval, szombaton pedig jelmezes, zenés-zajos felvonulással várták az érdeklődőket, akik a Klauzál térről vonulhattak a Pavane zászlóforgatói kíséretében a Mátyás térre.  

A legnagyobb érdeklődés a Buhurt, páncélos bajvívásra, a korabeli tűzfegyverek bemutatójára, valamint a középkori fegyver- és hadibemutatóra mutatkozott.  


A középkori fegyver- és hadi bemutatón már több éve meghívott vendégként vesz részt a St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület Zentáról, akinek az apródjai, fegyvernökei, lovagjai rendre összemérik tudásukat, míg szintén a bemutatók állandó fellépői az Oroszlánszív Lovagrend Egyesület tagjai is, amelyet Nagy Gábor alapított hiánypótló kezdeményezésként Szegeden, még 2008-ban. A programokat a Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület is színesítette. 

A párviadalok között a közönség megismerkedhetett a középkori katonák fegyverzetével, illetve védőfelszereléseivel. A lovagok például többnyire lemezvértben küzdöttek, míg az íjászok előszeretettel használták a brigandint vagy más néven fegyverkabátot. A bemutatón olyan fegyverek kerültek elő az arzenálból, mint a bunkósbot, a buzogány, a cséphadaró vagy a lánckorbács, de szúrófegyverekből sem volt hiány, itt jellemzően long sword, szablya, illetve tőr került elő. 

Az emléknapot tűzszínház zárta.  

(Webrádió)

Címkék

XVIII. Nándorfehérvári Emléknap Mátyás tér Szeged
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!