A Nemzeti Örökség Intézete közleménye

Belföld, 2018.11.07

    Budapest, 2018. november 7., szerda (OS) - Katonai tiszteletadás mellett avatták fel a Világ Igaza kitüntetésben részesült revisnyei Reviczky Imre posztumusz vezérőrnagy szobrát a Fiumei úti sírkertben. A szobor Stremeny Géza szobrászművész alkotása.

Dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az avatóünnepségen elmondta: revisnyei Reviczky Imre egy igaz ember, egy nagyszerű, bátor katona volt, aki mert másként gondolkodni abban a korszakban, amelyben - Radnóti Miklós szavai szerint - szinte dicsőség volt ölni, és nemcsak parancsra. A posztumusz vezérőrnagy több ezer munkaszolgálatoson segített, miközben a saját és családja életét is kockáztatta. A hős katona nevét nemcsak Magyarországon méltatják ezért, hanem Romániában és Izraelben is állnak emléktáblái, s megkapta a világ igaza kitüntető címet - emelte ki a tárcavezető.

Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: Reviczky Imre szobrával a Fiumei úti sírkert története jelentősen gazdagodott, nemcsak művészeti értéke által, de a posztumusz vezérőrnagy példamutatása miatt is. Reviczky Imre megállásra és gondolkodásra késztet majd mindenkit, aki belép a sírkertbe. A főigazgató megemlékezett a nemrég elhunyt Kerényi Imréről is, aki közel egy éve kezdeményezte a szobor felállítását.



Kiadó: Nemzeti Örökség Intézete

-------------------------------------------------------------------


Kérjük előfizetőinket, hogy az Országos Sajtószolgálat anyagait minden esetben OS jelzéssel használják fel.

Az MTI szó szerint, minden változtatás nélkül továbbítja az OS-be beadott közleményeket, a szövegekért minden esetben a közleményben jelzett közlő a felelős.

(c) Copyright MTI Nonprofit Zrt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!