A pandémia ellenére jól pörög az ingatlanpiac Szegeden

Belföld, 2021.07.11

Szegeden az ingatlanárak 2014 január óta folyamatosan emelkedő tendenciát mutatnak,amit a koronavírus járvány sem tudott lényegesen megtörni.

Ingatlan keresés A júniusban tapasztalt ingatlan keresési kedv csökkenés is alig éreztette a hatását Szegeden.

Lakóingatlanok áremelkedése Szegeden

Szegeden 2014 óta szinte folyamatosan emelkedtek a négyzetméterárak. 2019 év elején ráadásul hatalmas ugrással nőttek meg az árak. 2020-ban volt egy kis visszaesés, de 2021-ben tovább folytatódott a korábbi emelkedő tendencia.

Érdekesség, hogy az eladó szegedi családiházak árainál nem volt tapasztalható a 2020-as évben árcsökkenés. Ellenben a téglalakásoknál sokkal nagyobb volt az árcsökkenés 2020-ban, mint a panellakásoknál. A szegedi eladó lakások átlag négyzetméterára már majdnem
eléri a budapesti eladó lakások átlag négyzetméterárának a 62%-át, vagyis ugyanannyi pénzből 38%-al nagyobb lakást kaphatunk Szegeden, mint Budapesten.

Ingatlanok iránti kereslet változása

2021 januárjában az ingatlanok iránti érdeklődés sokkal nagyobb volt, mint az előző év januárjában. Ebben valószínűleg komoly szerepe volt a 2020-ban bejelentett, majd idéntől bevezetett otthonfelújítási támogatásnak is.

Ennek a másik oka vélhetőleg az lehet, hogy 2021 januárjától a kormány kibővítette azoknak a településeknek a listáját, ahol a Falusi Családi Otthonteremtési Kedvezmény igénybe vehető ingatlan vásárlásra és/vagy felújításra.

Az ingatlan keresési kedv zuhanása különböző mértékben volt tapasztalható az országon belül. A statisztikában megyei bontásban is meg lehet nézni az adatokat. Az adatok javát természetesen a megyeszékhelyek adatai adják.

2021 június első 3 hetében Veszprém megyében a csúcson volt az ingatlanok iránti kereslet, de Csongrád-Csanád megyében az országos átlagnál jóval magasabb keresletet tapasztalhattak az ingatlanpiac szereplői.

Mi a helyzet az albérletárakkal Szegeden?

A szegedi albérletek ára 2019 nyarán értek a csúcsra. Onnantól kezdve 2021 februárjáig folyamatos árcsökkenés volt tapasztalható. A mélyponton 14%-al került kevesebbe a szegedi albérletek négyzetmétere, mint 2019 júniusában.

2021 márciusától hirtelen elindult felfelé az albérletek négyzetméter ára Szegeden. 2021 májusában már a 2019-es korábbi csúcsnál 5%-al magasabbak voltak az albérletárak.
(Webrádió)

Galériánk

Ingatlan keresés Ingatlan keresés Ingatlan keresés Ingatlan keresés
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!