A Párbeszéd a pedagógusok, egészségügyi dolgozók és szociális munkások bérének emelését sürgeti

Belföld, 2022.05.26

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a 13.53 órakor kiadott, A Párbeszéd a pedagógusok, egészségügyi dolgozók és szociális munkások bérének emelését sürgeti című anyagunk 4. bekezdését - mivel a közlő módosította az általa korábban elmondottakat (az érintett pedagógusok számát) - az alábbiak szerint pontosítjuk:



Az intézkedés 101 ezer egészségügyi dolgozót, 1 4 6 e z e r pedagógust és 75 ezer szociális dolgozót érintene - jegyezte meg.

Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a javításokat hajtsák végre a felhasznált anyagon!

PONTOSÍTOTT VÁLTOZAT - A Párbeszéd a pedagógusok, egészségügyi dolgozók és szociális munkások bérének emelését sürgeti

Budapest, 2022. május 26., csütörtök (MTI) - Tízszázalékos rendkívüli béremelést kér a pedagógusoknak, az egészségügyben dolgozóknak és a szociális munkásoknak a Párbeszéd.

Mellár Tamás, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a Párbeszéd frakciója a költségvetési törvényt módosító javaslatot nyújt be, és arra kérik Pintér Sándor belügyminisztert, hogy első intézkedései között szerepeljen e nehéz helyzetű szektorok megsegítése.

Elmondta: számításaik szerint az egyszeri, rendkívüli emelés 245 milliárd forintba kerülne, amire a forrást a rendkívüli kormányzati intézkedésekre, illetve a Paks II. tőkeemelésére szánt költségvetési keretből lehetne előteremteni.

Az intézkedés 101 ezer egészségügyi dolgozót, 146 ezer pedagógust és 75 ezer szociális dolgozót érintene - jegyezte meg.

Hozzátette: tudják, hogy veszélyhelyzet van, de veszélyhelyzet van ezekben a szektorokban is, mert gyors intézkedés híján a szolgáltatások ellehetetlenülését eredményező elvándorlás várható ezekből a szakmákból.

"Mi mélyen meg vagyunk győződve arról, hogy az oktatás és az egészségügy a legfontosabb területek közé tartozik, mert a válságból csak akkor tudunk kikerülni, felzárkózni és biztos jövőt építeni, ha magas színvonalú humán tőke van, ehhez pedig az ott dolgozók megbecsülése szükséges" - fogalmazott a politikus.

Mellár Tamás a bizonyos nagy cégekre kivetendő különadóról azt mondta, nincs ellenükre ilyen adó bevezetése, ugyanakkor világossá kellene tenni, hogy mit ért a kormány extraprofiton, mert élnek a gyanúval, hogy a kormány megint "a számára nem kedves" szektorokat akarja sújtani, főként a külföldi tulajdontöbbségű vállalkozásokat. A különadóból befolyó összeg felhasználásakor meglátása szerint a szociális szempontokat kellene érvényesíteni, a válság által leginkább sújtott területeket támogatva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!